HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Jelentősen vi...

Jelentősen visszaeshet az idegenforgalom Európa-szerte

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Aggasztó következményei lehetnek, ha nem sikerül gyorsan lelassítani a fertőzés olaszországi terjedését. A járványba Európa gazdasága is beleremeghet.

Azzal, hogy intenzíven terjed a koronavírus Olaszországban, újabb lendületet kapott a félelem, hogy minden korábbinál erőteljesebb lesz a járvány hatása a világgazdaságra.

Az Oxfordi Egyetem kutatói már arról beszélnek, hogy a globális növekedés akár 1-2 százalékponttal is csökkenhet – mondta a Magyar Hangnak Róna Péter, az Oxfordi Egyetem oktatója. Annál is inkább aggasztó a helyzet, mert Kína vírus miatti bezárkózásával a nemzetközi idegenforgalom húsz százaléka amúgy is kiesik, ami a mediterrán országok gazdaságát erőteljesen érintheti.

Máltán a bruttó hazai termék (GDP) 14 százalékát hozza az idegenforgalom, Horvátországban és Montenegróban pedig 11 százalék körüli a részaránya. De az ágazat gazdasági részaránya Görögországban több mint 7,5, Portugáliában csaknem 6,5, Spanyolországban majdnem eléri a 6 százalékot, és Olaszországban is nagyobb mint négy százalék.

HIRDETÉS

Az idegenforgalom várható visszaesése a vírus terjedése miatti utazási korlátozások miatt nem csupán az utazási irodákat, de például a vendéglátást, és azon keresztül az élelmiszeripart, illetve a mezőgazdaságot is érinti. 

Ami igazán ijesztő, hogy Olaszországban alig néhány nap alatt háromról 283-ra ugrott a fertőzöttek száma, akik közül heten már meg is haltak. Több tartományt karantén alá helyeztek, így a Milánóhoz közeli Lodiban 47 ezer, Veneto tartományban 3500 ember került vesztegzár alá, összesen 11 település jutott hasonló sorsra, leállt a vasúti és helyi közlekedés, betiltották a tömeges rendezvényeket, és bajnoki focimeccsek is elmaradnak. 

Azért különösen fájó az olasz gazdaságnak a járvány eszkalálódása, mert az ország egyik gazdasági központja, Milánó közelében emelkedett drasztikusan a megbetegedések száma, ami újabb csapás az évek óta növekedési gondokkal küszködő ország számára.

Tőzsdei mélyrepülés a koronavírus miatt: A legnagyobb vesztesek a légitársaságok | Magyar Hang

Az eladósodottság a bruttó hazai termék (GDP) 130 százalékánál is magasabb, a bankrendszer már évek óta komoly nehézségekkel küszködik, a költségvetésnek sem nagyon van mozgástere. Így amennyiben nem sikerül lelassítani a vírus terjedését, igen komoly bajba kerülhet az ország.

S miután az unió és az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságáról van szó, egy komolyabb olasz válság akár az eurózónában is komoly gondokat okozhat, ami aztán tovább terjedhet az egész unióra.

HIRDETÉS

És ez nem minden, hiszen a világgazdaság egyik vezető hatalma, Kína számos gyára leállt, az ellátási láncok a kieső kínai termelés miatt megszakadtak. A Vuhan környékén megtelepedett autóipari gyárak még egyáltalán nem indultak újra, vagy csak részlegesen dolgoznak, több európai autógyár is leállt alkatrészhiány miatt.

Ennek hatását egyelőre még nem lehet felmérni Európára, azon belül is a távol-keleti országgal szoros kapcsolatban lévő német autóiparra. Amennyiben a  német autóipar lelassul – amire azért jó az esély –, azt a szorosan kötődő magyarországi autóipar is megérezheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,641lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek