HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Bártfai-Mager...

Bártfai-Mager Andrea miniszter interjúban magyarázta, miért vették meg a Mátrai Erőművet

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Keveset hallani Bártfai-Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert nyilatkozni. Ma délután azonban a kormánypárti médiaalapítványhoz (Kesma) tartozó Origo.hu ismeretlen szerzőjének adott interjút a Mátrai Erőmű megvásárlásáról – aznap, amikor lezárult a tulajdonosváltás.

A miniszter az interjúban lényegében megismételte azokat az állításokat és a megvásárlása mellett szóló érveket, amelyeket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől a mai kormányinfón is lehetett hallani.

Bártfai-Mager Andrea világossá tette: a Mátrai Erőművet nem zárják be, mert 2025-ig nincs alternatívája. – A lignites blokkjainak mindaddig üzemben kell maradniuk, amíg a magyar villamosenergia-rendszer biztonsága átviteli hálózati fejlesztésekkel nem erősödik meg – fogalmazott, hozzátéve, hogy az Erőmű nélkül egyrészt több villamosenergiát kellene importálni, másrészt ellátásbiztonsági kockázatnövekedést, hálózati problémákat is okozhatna az Erőmű leállítása. Ez adja ugyanis a hazai villamosenergia-termelés 15 százalékát.

Lezárult az üzlet: az állam megvette Mészárostól a Mátrai Erőművet | Magyar Hang

A kormány lezárta a Mátrai Erőmű megvásárlásával kapcsolatos tranzakciót – közölte a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön a kormányinfón.

Arról is beszélta miniszter, hogy az erőmű működésének társadalmi, nemzetgazdasági hatásai is vannak. A Mátrai Erőmű a régió kiemelt foglalkoztatója, közvetlenül és közvetve több ezer munkahelyet teremt, a költségvetés számára pedig több tíz milliárdos bevételt termel a különféle adók, járulékok, és a szén-dioxid-kvóta befizetések formájában. Úgy fogalmazott, hogy az állam innovációs kihívásként tekint az erőműre, mivel ellátásbiztonsági és klímavédelmi szempontoknak is megfelelő technológiai átalakítása a célja.

HIRDETÉS

Azt Gulyás Gergely is bejelentette, az hogy erőmű ára 17,44 milliárd forint volt. Az interjúban megkérdezték Bártfai-Mager Andreától, szerint helyes-e, hogy „ekkora összeggel támogatja az állam a jelenlegi helyzetben az erőmű megvásárlását”. Azt felelte, hogy piaci tranzakció jött létre, a pénzösszeg nem támogatás. Azt mondta, hogy a vételár alapja független nemzetközi tanácsadó cég által végzett, üzleti tervből kiinduló vállalatértékelés, a vételár a felek közötti tárgyalások eredményeként alakul ki, amely a piacgazdasági szereplő követelményeinek is megfelel. Hozzátette, hogy az állami tulajdonú MVM Zrt. az erőművet birtokló Status Power Invest Kft.-t, a Geosol Kft-t., illetve a visontai és bükkábrányi lignitbányákat társasági forrásból vásárolta meg.

Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos nagyvállalkozóról, akinek az utóbbi években az érdekeltségébe tartozott a Mátrai Erőmű többségi tulajdonrésze, nem esett szó az interjúban. Arról sem, hogy 2017-ben és 2018-ban is veszteséges volt a működtetése a szén-dioxid-kvóta drágulása miatt. Ez azonban nem volt akadálya annak, hogy osztalékot vegyenek ki belőle, aminek nagy része a többségi tulajdonost illette.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,743lájkolóTetszik
3,486követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek