Zsiday Viktor: Nagyságrendekkel több pénzt, ezermilliárdokat kellene juttatni a gazdaságba

Zsiday Viktor: Nagyságrendekkel több pénzt, ezermilliárdokat kellene juttatni a gazdaságba

Zsiday Viktor (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Nemzeti Bank kedden bejelentett monetáris intézkedései megteremtették a kormány számára az alapot arra, hogy gyakorlatilag korlátok nélküli mértékben költsön a gazdaság zuhanásának megállítására – nyilatkozta lapunknak Zsiday Viktor befektetési tanácsadó.

Szerinte a koronavírus-járvány miatt bejelentett intézkedések által ígért összegnél nagyságrenddel több pénzt, ezermilliárdokat kellene juttatni a gazdaságba. A támogatásoknak átfogó jellegűeknek kellene lennie, mint például a kifejezetten jó lépésként minősíthető hitelmoratóriumnak, de nincs idő a hezitálásra, mert a szolgáltatói szektorban tömeges csődök jöhetnek, és a termelésben is nagyon sokan elveszíthetik munkájukat. Ezért hiába például a bajban lévő szektorokban a járulék kedvezmény, ha bért sem tud fizetni a vállalkozó.

Közgazdászok szerint azonnali, drasztikus gazdasági lépésekre van szükség | Magyar Hang

– Félő, hogy amennyiben sokat késlekedik a kormány beavatkozása, akkor olyan helyzet alakulhat ki, mint 2009 után, amikor a válság következtében drasztikusan leépített építőipari kapacitás miatt a nekilendülő magyar gazdaságnak komoly gondot jelentett a kapacitás hiánya, s ez lassította a kilábalást – hangsúlyozta. Vannak már jó példák a beavatkozás mikéntjére és nagyságára, az Egyesült Államokban például a GDP 10 százalékát kitevő 2000 milliárd dolláros mentőcsomagról beszélnek.

A közgazdász egyébként úgy véli, az oltóanyag kifejlesztéséig nem lesz általános fellendülés, mert az Európában és Amerikában hozott korlátozó intézkedések nem elegendőek a járvány megszüntetéséhez, ezért vissza-vissza térhet a betegség, s emiatt nem tud kilábalni a gazdaság. Reményei szerint az év végére meg lehet az oltóanyag, s a jövő évben már talpra állhat a világ- és a magyar gazdaság.