HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Zsiday Viktor...

Zsiday Viktor: Nagyságrendekkel több pénzt, ezer milliárdokat kellene juttatni a gazdaságba

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

A Magyar Nemzeti Bank kedden bejelentett monetáris intézkedései megteremtették a kormány számára az alapot arra, hogy gyakorlatilag korlátok nélküli mértékben költsön a gazdaság zuhanásának megállítására – nyilatkozta lapunknak Zsiday Viktor befektetési tanácsadó.

Szerinte a koronavírus-járvány miatt bejelentett intézkedések által ígért összegnél nagyságrenddel több pénzt, ezer milliárdokat kellene juttatni a gazdaságba. A támogatásoknak átfogó jellegűeknek kellene lennie, mint például a kifejezetten jó lépésként minősíthető hitelmoratóriumnak, de nincs idő a hezitálásra, mert a szolgáltatói szektorban tömeges csődök jöhetnek, és a termelésben is nagyon sokan elveszíthetik munkájukat. Ezért hiába például a bajban lévő szektorokban a járulék kedvezmény, ha bért sem tud fizetni a vállalkozó.

HIRDETÉS
Közgazdászok szerint azonnali, drasztikus gazdasági lépésekre van szükség | Magyar Hang

– Félő, hogy amennyiben sokat késlekedik a kormány beavatkozása, akkor olyan helyzet alakulhat ki, mint 2009 után, amikor a válság következtében drasztikusan leépített építőipari kapacitás miatt a nekilendülő magyar gazdaságnak komoly gondot jelentett a kapacitás hiánya, s ez lassította a kilábalást – hangsúlyozta. Vannak már jó példák a beavatkozás mikéntjére és nagyságára, az Egyesült Államokban például a GDP 10 százalékát kitevő kétezer milliárd dolláros mentőcsomagról beszélnek.

A közgazdász egyébként úgy véli, az oltóanyag kifejlesztéséig nem lesz általános fellendülés, mert az Európában és Amerikában hozott korlátozó intézkedések nem elegendőek a járvány megszüntetéséhez, ezért vissza-vissza térhet a betegség, s emiatt nem tud kilábalni a gazdaság. Reményei szerint az év végére meg lehet az oltóanyag, s a jövő évben már talpra állhat a világ- és a magyar gazdaság.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

36,077lájkolóTetszik
3,186követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Ahol még akarni sem tudnak, ott van a legnagyobb baj” – Magyar Hang-ajánló

Ünnepi interjú Beer Miklóssal, beszélgetés Ángyán Józseffel. Csendes húsvét Hollókőn. Keresse a 100. Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek