Könnyebb és gyorsabb lesz az uniós pályázatok elbírálása

Könnyebb és gyorsabb lesz az uniós pályázatok elbírálása

Uniós zászló (Fotó: Unsplash/Sara Kurfess)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Húsz intézkedésből álló kormányzati csomagot jelentett ma be az Innovációs és Technológiai Minisztérium, amely akár több tízezer uniós pályázat végrehajtását is kedvezően érintheti – írja a Portfolio. Megemelik a pályázati előleg mértékét a nehezebb helyzetbe került ágazatokban működő kedvezményezettek esetén, egyszerűbbek lesznek az eljárások, hosszabbak a határidők.

A fontosabb változások az alábbiak:

  • A támogatási előleg általános mértéke 25-ről 50 százalékra emelkedik a kormányzati intézkedésekkel összhangban a veszélyhelyzetben leginkább érintett ágazatok esetén (például a turizmusban, és egyes szolgáltatási szektorokban).
  • Meghosszabbodik az előleg elszámolásának és a projekt mérföldköveinek határideje, a támogatási szerződések véghatárideje.
  • A támogatási szerződések módosítása egyszerűsített módon történik.
  • A nem uniós elváráshoz köthető indikátorok alkalmazása ideiglenesen eltörölhető.
  • A veszélyhelyzet fennállása alatt a hitelben részesülő adós a hitelszerződésből eredő tőke- és kamatfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap.
  • Az irányító hatóságok új követelések végrehajtását nem indítják el, a folyamatban lévők végrehajtását felfüggesztik.

Nem érkezett meg az ígért újabb mentőcsomag | Magyar Hang

Miközben a kiterjesztett gazdaságélénkítésnek egyelőre még nincs nyoma, a miniszter a „túlhatalomtörvény” várható hétfő éjféli életbelépéséről beszélt. Pedig a magyar gazdasági szakemberek elengedhetetlennek tartják a mielőbbi beavatkozást.

Minden idők legnagyobb gazdasági csomagjáról beszélt Orbán Viktor | Magyar Hang

Szakmai szervezetekkel és a jegybank szakemberével egyeztet a gazdasági teendőkről a kormányfő.