Zuhan a forint, ki tudja hol áll meg

Zuhan a forint, ki tudja hol áll meg

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, tegnap után ma újabb fekete nap vár a forintra, a tegnapi 362 körüli árfolyammal szemben ma negyed egykor az eurót 365,9 forintért jegyezték, a dollárért 334,6, a svájci frankért pedig 346,1 forintot kellett adni. Reggel az euró jegyzése még 361,4-en állt, dollárt pedig 328,4 forintért lehetett kapni.

Pénzpiaci szakértők szerint ennek oka lehet, hogy nagyot esett a magyar beszerzési menedzserindex (BMI). (A havonta mért beszerzési menedzser index a vállalkozások jövőbeli várakozásait mutatja. 50 alatti értéke zsugorodást, afölötti érték gazdasági bővülést jelez.) Máriusban 29,1 ponton állt a BMI értéke. Jól mutatja az esés mértékét, hogy 2008. után 40 pont alá még be-beesett, de a harmincat sose érte el. Sokkal nagyobb az esés, mint az unió átlagában, amelyet mostanáig mindig jócskán meghaladt a magyar BMI. Márciusban az uniós mutató 44,8 volt. Tavaly év végén a magyar BMI még 55-60 pont körül mozgott.

A másik ok, hogy egyre gyengébbek a magyar külkereskedelem adatai, illetve hogy szinte mindenütt hatékony koronavírus mentőcsomagot jelentettek már be, nálunk annak még nyoma sincs. De az is hozzájárulhatott a forintnak a régiós valutáknál is gyengébb teljesítményéhez, hogy a kormány már jelezte, a jövő hétre várható mentőcsomagban várhatóan nem fog a fejlett nyugati országok mintájára alapjövedelmet fizetni az állásban maradt munkavállalóknak.

Ugyancsak nagyot üthetett a forinton, hogy általános és nagyon komoly nemzetközi kritikát kapot a magyar túlhatalomtörvény, a dán Konzervatív Néppárt például a Fidesz azonnali kizárását követeli az Európai Néppártból. Jean Asselborn, luxemburgi külügyminiszter pedig arról beszélt a Die Weltnek, hogy Magyarországnak nincs helye az uniós asztalnál, illetve hogy késedelem nélkül politikai karanténba kell kerülnie Magyarországnak.

Elemzők a 400-as euroárfolyamot sem zárják ki | Magyar Hang

A forint még este kilenc óra után is gyengült kissé, ami szokatlan, mert az illikvid órákban már jellemzően nincs mozgás a kurzusban - írta a Portfolio.hu. - Az euróval szembeni jegyzések 361,8-as szintet érték el, ami új történelmi mélypontot jelentett a forint számára. A főbb devizákkal szemben szerdára virradóra vegyesen alakult a forint árfolyama a nemzetközi devizakereskedelemben.