Egyre olcsóbbak az albérletek a koronavírus miatt

Egyre olcsóbbak az albérletek a koronavírus miatt

Panellakások Óbudán (Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már jól érezhető az albérletpiacon a koronavírus hatása, egyre olcsóbban adják ki az ingatlanokat, a tulajdonosok harmada pedig már egy hónapos kaucióval is megelégedne — írta az Index a Rentingo.com közleménye alapján. Március közepétől már kezdtek a bérbeadók egymás alá kínálni, a trend pedig a Rentingo szerint a második negyedévben is folytatódik. A jövőben tehát a bérbeadóknak kell már küzdeniük a fizetőképes bérlőért, összegzett az Index.

Januárban még átlagosan havi 169 ezer forint volt a bérleti díj, ez márciusra 161 ezer forintra esett. Ráadásul egyre inkább jelentek meg a tavalyi évben átadott új lakások is a piacon, így a bérbeadóknak még több időbe telt kiadniuk a lakásukat. Egyre több teljesen berendezett, jobb környezetben található ingatlan kerül a piacra, ezeket pedig már a korábbi átlagáraknál olcsóbban kínálják a bérlőknek. Eközben leállt a rövid távú, turisztikai célra történő lakáskiadás is, a hosszú távra keresők így még jobb helyzetben vannak.

Januárban még 87 százalék kéthavi kauciót kért, februárban már csak 78, márciusban pedig 65 százalék.

Egyre inkább lehetőségük van továbbá a lakást keresőknek lejjebb alkudni a bérleti díjat, az albérlői közösségi csoportokban pedig már a tulajdonosok személyesen kínálják ingatlanjaikat a meghirdetettnél alacsonyabb áron.