HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Az idegenforg...

Az idegenforgalmi adó felfüggesztése borítja a balatoni települések költségvetését

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Mélyen nyúl a kormány a Balaton-parti települések zsebébe: az önkormányzatok akár az egész évet is törölhetik a bevételeik sorából – derül ki a Balatontipp.hu cikkéből, amely polgármestereket kérdezett az idegenforgalmi adó-, illetve a parkolási díjbevétel elvesztésének következményeiről.

Az idegenforgalmi adó beszedését az év végéig felfüggesztette a kormány, hogy ezzel segítse a turizmus fellendülését – feltételezvén, hogy ezzel is olcsóbbá, megfizethetőbbé váljanak a szállások. Ezt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentette be. Ez az adóbevétel ugyanakkor a turizmusra építő önkormányzatok költségvetésének fontos, sőt, helyenként legfontosabb lába. Ezzel újabb bevételtől esnek el, ugyanis az már korábban kiderült, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt a gépjárműadó- és a parkolóbevételre is rátenyerel a kormány.

Papp Gábor, Hévíz fideszes polgármestere arról beszélt a portálnak, hogy március közepétől az idegenforgalmi adóbevétel 650 millió forintos bevételkiesést, plusz az ehhez járó állami támogatás elveszítését is jelenti. – Nagyon szoros költségvetést kell tartanunk, ehhez már tettünk lépéseket és a terveink a talpra álláshoz formálódnak. Megszorításokra is szükség lesz. Várhatóan újra kell gondolni a civil szervezetek, alapítványok támogatását. Ugyancsak át kell gondolni az önerős fejlesztéseket és az önerővel kiegészített fejlesztéseket, ahogy az intézményekben dolgozók esetleges bérpótléka, kiegészítése, jutalmazása is áttekintésre vár – magyarázta.

„Ennek a bejelentésnek szeretnénk megvárni a kormányrendeleti, írásos megjelenését is. Véleményünk szerint az ifa felfüggesztése nem segíti a turizmus talpra állását, mivel ennek befizetése a vendégektől érkezik, a vendégek utazását pedig a veszélyhelyzet megszűnése után sem ez befolyásolja; a turizmusból élő települések költségvetését azonban veszélyezteti! Jelen helyzetre tekintettel észszerűnek tartanánk az ifára adott állami támogatás felfüggesztését, és/vagy a turisztikai adó felfüggesztését” – fogalmazott Papp Gábor.

HIRDETÉS

Hévizet azért is érintheti fájdalmasan a koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedéssorozat, mert a fürdők sincsenek nyitva, illetve a tehetős orosz és más nemzetiségű turisták is elmaradnak a fürdőhelyéről is ismert 4600 lelkes Zala megyei városból. Ezt pedig a helyi vállalkozások is megérzik.

Révfülöpön az idegenforgalmi adó elvesztése mintegy 25 millió forint bevételkiesést jelent. Kondor Géza függetlenként megválasztott polgármester attól tart, hogy ha ki is tudnak nyitni a szálláshelyek, az idegenforgalmi adó 200-500 forintos díja valószínűleg be fog épülni a szállásdíjba, mint ahogy az élelmiszerek ÁFA-csökkentése után is történni szokott.

Paloznakon 14 millió forintnak mondhatnak búcsút a turizmus visszaesése és az adó idei felfüggesztése miatt, ez a költségvetés 15 százalékát jelenti. Czeglédy Ákos (független) polgármester szerint nemcsak idén, hanem jövőre is hiányozni fog a pénz a büdzséből. A kieső bevétel miatt el kell halasztaniuk az összes tervezett beruházást.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,997lájkolóTetszik
3,653követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Rogán Antaltól Gulyás Gergelyhez került a Fertő-tó fejlesztése

A Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. többek között egy százszobás szállodát és ökocentrumot építene a tó partján.