Parragh László: a katás adózók nem nagyon számíthatnak további segítségre

Parragh László: a katás adózók nem nagyon számíthatnak további segítségre

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke beszédet mond a kamara gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legalább két lépcsőben fognak visszatérni a gazdaság különböző ágazatai a normális működésbe. Először az életben maradáshoz nélkülözhetetlen ágazatok pörögnek fel – például az élelmiszerkereskedelem, energiaellátás –, ezt követően pedig azok az iparágak, amelyek helyváltoztatáshoz kötöttek. Ide a tömegközlekedéstől a turizmusig számos ágazat beletartozik – mondta érdeklődésünkre Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Arra a felvetésünkre, hogy helyálló lehet-e az a kormányzati becslés, miszerint áprilisban naponta nagyjából négyezren veszítik el az állásukat, azt felelte a kamarai vezető, hogy senki sem tud pontos számokat. Csak támpontok vannak: ezek között említette, hogy a bérmunkában foglalkoztatottaknak azonnal felmondtak, sok kisadózó (KATA) veszítette el a bevételt termelő munkáját, illetve vannak még azok, akik alkalmazottként dolgoztak valamely vállalkozásnál. Ezen kívül jelenleg még sokan dolgoznak otthonról (Home Office), sok a leállás (például az autóiparban), és sokan vannak fizetés nélküli szabadságon is.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a kormányzat gazdaságvédelmi mentőcsomagjának intézkedései elegendőek lesznek-e a munkanélküliség kezelésére (becslések szerint akár százezerre is nőhet az állástalanok száma, miközben az álláskeresési támogatást három hónapra folyósítják). Parragh László azt felelte, hogy attól függ, az érintetteknek mi volt az eddigi jövedelemforrásuk. – A katás vállalkozó nem nagyon számíthat semmire. A bejelentett foglalkoztatottak viszont jogosultak munkanélküli segélyre, illetve átképzésre – fogalmazott. Az élelmiszeriparban például mutatkozik kereslet.

Parragh László az ATV-ben kedd este a műsorvezető kérdésére – miszerint mi lesz azokkal, akik most kényszerszabadságon vannak, mert semmilyen munkájuk nem maradt – a kamaraelnök azt mondta: „Most erre mit mondjak? Annyi ember ment tönkre az elmúlt napokban, és most is megy tönkre, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni.” A Demokratikus Koalíció emiatt lemondásra szólította fel Parragh Lászlót, mondván széttárta a kezét, ez annak a beismerése, hogy a kormány nem tudja, vagy nem akarja kezelni a válságot. Erre vonatkozóan Parragh azt válaszolta, hogy nevetséges a felvetés, őt a vállalkozók választották meg az iparkamara élére.