Több mint 500 millió embert taszíthat szegénységbe a koronavírus-járvány

Több mint 500 millió embert taszíthat szegénységbe a koronavírus-járvány

Hajléktalanok koronavírus-járvány és kijárási korlátozás idején (Fotó: Végh László / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sürgős gazdasági intézkedések nélkül több mint 500 millió embert taszíthat a szegénységbe a koronavírus-járvány – írja az Oxfam jelentésére hivatkozva a The Guardian. A brit központú globális segélyszervezet figyelmeztet, a gazdaság leállítása a járvány terjedésének megfékezése érdekében, hátráltatja a szegénység elleni küzdelmet is. Ennek pedig katasztrofális hatása lehet Afrikában és a közel-keleti országokban.

A King's College London és az Ausztrál Nemzeti Egyetem által készített tanulmány úgy számol, hogy a fertőzések miatt bevezetett szigorító intézkedések hatására csaknem 548 millió ember süllyed majd szegénységi küszöb alá (vagyis napi bevételük nem fogja elérni az 5,5 dollárt). Az Oxfam figyelmeztet, mire a járvány véget ér, a Föld népességének fele élhet majd szegénységben.

A G20-ak pénzügyminiszterei, a Világbank és az IMF képviselőinek jövő héten esedékes virtuális megbeszélésén a Guardian szerint a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő országoknak nyújtandó gazdasági segítségnyújtásról is tárgyalnak majd. Az ENSZ szerint a fejlődő országok számára egy 2,5 billió dolláros segélycsomagra van szüksége ahhoz, hogy átvészeljék a válságot. A világszervezet figyelmeztet, Afrikában az emberek közel fele elveszítheti az állását.

Az Oxfam javaslata alapján a segélycsomagot különféle keretekből lehetne összeszedni. A cikkből kiderül, egy korábban összeállított támogatási csomagot az Egyesült Államok vétózott meg, mert a pénzből Iránnak is jutna, és ezt mindenképpen el akarják kerülni.