A Suzuki és a Mercedes is újraindítja magyar gyárát

A Suzuki és a Mercedes is újraindítja magyar gyárát

Az esztergomi Suzuki-gyár 2020. március 18-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Suzuki április 27-én újraindítaná magyarországi autógyárát, a kecskeméti Mercedes-gyár pedig április 28-tól kezdené újra fokozatosan a termelést – jelentették be kedden. Az Opel Szentgotthárd egyelőre nem mond időpontot, de készen állnak.

Ismert, kedden újraindult a termelés a győri Audi-gyárban, a járvány terjedésének pedig átfogó intézkedéscsomaggal igyekeznek elejét venni.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. azt közölte a Portfolio.hu-val, hogy a fokozatos gyártásindítás alatt először egy műszakos munkarendben történik majd a munkavégzés. A felfutást ezt követően rugalmasan alakítják majd, így biztosítva a gyors reagálás képességét. A kecskeméti gyár március 20-tól szakította meg a legtöbb területen a munkát.

„A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. célja továbbra is az, hogy a dolgozók munkahelyét és bérét lehetőleg hosszútávon biztosítani tudja. Vállalatunk továbbra is egyeztet a szakszervezetekkel egy minden fél számára megnyugtató megoldás közös kialakítása érdekében” – hangsúlyozta közleményében a cég.

A Magyar Suzuki Zrt. szintén kedden azt közölte az MTI-vel, hogy minden korábbinál összetettebb egészségügyi biztonsági intézkedéseket vezetett be, így az esztergomi gyára készen áll a termelés újraindítására. A vállalat folyamatosan elemzi a piacokat, a kormányzati intézkedéseket, amelyek tükrében hetente felülvizsgálja az indulás időpontját, amely várhatóan 2020. április 27.

Az Opel Szentgotthárd szintén azt jelezte, hogy készen áll a termelés újraindítására, szigorított egészségvédelmi intézkedések bevezetését követően. Az újraindulás időpontja azonban függ az autópiaci helyzet alakulásától és az esetleges további korlátozó intézkedésektől – jelezte Kaszás Zoltán, a motorgyár sajtószóvivője. Az újraindulás időpontja szavai szerint függ az autópiaci helyzet alakulásától és az esetleges további korlátozó intézkedésektől, de a magas szintű védelmet nyújtó és a hivatalos előírásoknak megfelelő egészségvédelmi intézkedések bevezetése után az újraindulást