Zuhanórepülésben az amerikai ipari termelés, bajban a magyar befektetési alapok

Zuhanórepülésben az amerikai ipari termelés, bajban a magyar befektetési alapok

(Fotó: Facebook/Budapesti Értéktőzsde)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meredeken, több mint hét évtizede nem látott mértékben csökkent az ipari termelés márciusban az Egyesült Államokban annak nyomán, hogy a gyorsan terjedő koronavírus-járvány miatt számos vállalat függesztette fel a termelést a hónap második felében – olvasható az MTI hírében.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer, a Fed (Federal Reserve) szerdán arról tájékoztatott, hogy a múlt hónapban szezonális kiigazítással számolva 5,4 százalékkal – 1946 januárja óta nem tapasztalt mértékben – esett vissza az ipari termelés havi összevetésben a februárban mért fél százalékos bővülés után. Elemzők enyhébb, 4 százalékos havi szintű csökkenésre számítottak.

Tavaly márciushoz képest összességében 5,5 százalékkal csökkent az ipari termelés.

A feldolgozóipar termelése 6,3 százalékkal zsugorodott márciusban havi összevetésben, 1946 februárja óta nem volt ilyen erős a csökkenés üteme. A legrosszabbul teljesítő ágazatnak a jármű- és járműalkatrész-gyártás bizonyult 28 százalékos zuhanással. A közüzemi vállalatok termelése 3,9 százalékkal, a bányaiparé pedig 2 százalékkal csökkent.

Trump: Napokon belül döntés születhet a gazdasági újraindítás idejéről | Magyar Hang

A legfrissebb adatok szerint több mint 23 ezer amerikai halt bele a járványba.

Eközben a tőzsdeindexek is lejtmenetbe váltottak a tengerentúlon: a Dow 2,4 százalékkal esett, az S&P 500 2,3 százalékkal csökkent, a Nasdaq pedig 1,9 százalékot lett gyengébb. A negatív tőzsdei hangulat okozója többek között éppen az ipari termelés összesése volt.

A borús világgazdasági kilátások miatt indexveszteséggel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 3,22 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 3,17 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 3,79 százalékkal állt alacsonyabban a kereskedési idő végén. Londonban 3,40 százalékkal gyengült az FTSE-100 index a még nem hivatalos záróadatok alapján, a frankfurti DAX index 3,91 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 3,76 százalékkal esett. Milánóban 4,74 százalékos, Madridban 3,79 százalékos indexveszteséggel fejezte be a szerdai kereskedést a tőzsde.

A válság a magyar alapokat is megtépázta. A Portfólió híre szerint az elmúlt másfél évtizedben nem láttunk olyan nagy esést, mint most: egy hónap alatt 456 milliárd forinttal esett a magyar alapokban kezelt vagyon nagysága.

A forint viszont már több napja jó formában van. Ma egész nap 351-352 forintos szinten jegyezték az euróval szemben. Úgy tűnik a 3000 milliárd forintos jegybanki bejelentés megnyugtatta a piacokat.