Portfolio: uniós rekord a magyar áremelkedés

Portfolio: uniós rekord a magyar áremelkedés

Fotó: Grimm Balázs

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Márciusban öt havi mélypontra csökkent az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján – írja az MTI-re hivatkozva a Portfolio gazdasági portál.

Márciusban az euróövezet 19 tagállamában az Eurostat végleges adatai szerint éves 0,7 százalékra, öt havi mélypontra csökkent a fogyasztói árak emelkedésének a mértéke a februári 1,2 százalékos éves áremelkedésről. Tavaly márciusban 1,4 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex az euróövezetben. Az előző havihoz képest az euróövezetben és az EU-ban egyaránt 0,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak márciusban.

Az euróövezeti inflációhoz márciusban a legnagyobb mértékben, 0,6 százalékponttal a szolgáltatások árának az emelkedése járult hozzá. Az élelmiszerek és élvezeti cikkek áremelkedése 0,46 százalékponttal növelte az inflációt, az energiaárak csökkenése viszont 0,45 százalékponttal mérsékelte.

Nagyot drágultak az élelmiszerek egy év alatt | Magyar Hang

A koronavírus-járvány miatti pánikvásárlásoknak is szerepe van abban, hogy az elmúlt 12 hónapban 7,6 százalékkal többet kell fizetni az élelmiszerekért./p>

Az energiaárak éves bázison 4,5 százalékkal csökkentek márciusban, az élelmiszerek és élvezeti cikkek ára pedig 2,4 százalékkal emelkedett. Energiaárak nélkül 1,3 százalékkal emelkedtek éves bázison a fogyasztói árak az euróövezetben márciusban, energiaárak, élelmiszerárak és élvezeti cikkek nélkül pedig 1,0 százalékkal.

Az Európai Unió 27 tagállamában márciusban 1,2 százalékra csökkent az infláció a februári 1,6 százalékról. 2019 márciusában 1,6 százalék volt ugyanez a mutató az EU-ban. A legalacsonyabb éves áremelkedést, 0,1 százalékosat Spanyolországban, Olaszországban, Cipruson és Portugáliában regisztrálták márciusban. A fogyasztói árak a legnagyobb mértékben, 3,9 százalékkal Magyarországon és Lengyelországban emelkedtek éves bázison az idén márciusban. A februárihoz képest a fogyasztói árak éves emelkedésének a mértéke Málta kivételével az EU mind a 27 tagállamában csökkent.

Vajon mennyire szállnak el az árak? | Magyar Hang

Több fontos statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük a márciusi infláció és a februári külkereskedelmi forgalom előzetes adatai – írja vasárnapi összefoglalójában a Napi.hu

Az Európai Központi Bank (EKB) középtávú inflációs célkitűzése két százalék, ezt azonban már hosszú ideje nem sikerült elérni. A gazdasági aktivitás vírusjárvány miatti lassulása és az olajárak összeomlása miatt közgazdászok az infláció további csökkenésére számítanak.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.