Az idén nem lesz klasszikus fesztiválszezon, akár 442 milliárd is kieshet

Az idén nem lesz klasszikus fesztiválszezon, akár 442 milliárd is kieshet

A 2019-es Sziget üres nagyszínpada a fesztivál nyitása előtt rendezett sajtóbejáráskor (Fotó: Penke Bence/Ígéretes titánok)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A csütörtöki kormányinfón végre első ízben volt szó a tömegrendezvények kérdéséről, arról, hogy a járványvédekezéssel összhangban a kormányzat hogyan vélekedik a kérdésről. Március 11. óta nincsenek ugyanis koncertek az országban, és mivel eddig még csak utalás szintjén sem mondtak hivatalosan semmit arról, hogyan látják, esetleg mikortól gondolkodhatnak bármiben a szervezők, nem igen lehetett semmire sem építeni.

Gulyás Gergely aztán a mai sajtótájékoztatóján bejelentette: augusztus 15-ig nem lehet 500 főnél nagyobb tömegrendezvényeket tartani az országban.

Azt már eddig is lehetett sejteni, hogy az idei év a legjobb esetben is rövidített lesz fesztiválszempontból, most egyértelművé vált, hogy gyakorlatilag idén nem lesz klasszikus értelembe vett fesztiválszezon. A nagyobb rendezvények közül akadt pár, amely augusztus közepére, végére időzítette át magát, többen már lemondták az idei eseményüket, ám például a Sziget Zrt. eddig elég hallgatag volt.

Az augusztus 15-i dátum azt jelenti, hogy – miként azt a Programturizmus.hu gyűjtésére az Index is írja – június elsejétől a most bejelentett időpontig 254 fesztivált tartottak volna. Eddig a Fezen, az ozorai goabuli és nem sokkal a kormányinfó előtt a Bánkitó, majd azt követően a Rockmaraton szervezői jelezték hivatalosan, hogy idén nem lesz fesztivál.

A debreceni Campus csapata már korábban bejelentették, ha nem lehetséges az eredeti időpontban megrendezni az eseményüket, akkor idén a rendezvényük elmarad. A kormány bejelentését követően aztán kiadtak egy Facebook-közleményt, amely mindezt megerősítette, de egyúttal azt is írták: „A szervező csapat már napok óta dolgozik egy olyan alternatíván, hogy a nyár végén nagyszabású rendezvénysorozatot indít a debreceni Nagyerdőben Campus Eleven elnevezéssel. 11 kiemelt estével, a legnépszerűbb előadókkal.”

Ami biztos, idén a Művészetek Völgye se a megszokott formában kerül megrendezésre. A 30. alkalommal megtartott fesztivált a szervezők Facebook-bejelentése alapján az eredetileg meghirdetett július végi időpont helyett több hétvégére elszórva kora ősszel – szeptember 3–6., 11–13., 25–27. és október 2–4. – próbálják megtartani.

Security Check Required

null

A kormányinfót követően a Sziget is megszólalt. Előbb az Indexnek megküldött gyors reakcióban jelezték, sajnos idén sem Volt, sem Balaton Sound, sem Sziget Fesztivál nem lesz. Ezt követően aztán az MTI-ben is megjelent egy közlemény. „A Sziget fesztivál 1994 óta tartó történetében először fordul elő, hogy nem rendezik meg” – emlékeztettek a szervezők. „A mostani helyzetre nincs történelmi tapasztalat, ezért a megoldás kulcsa sincs a zsebünkben. Végtelen szomorúságot érzünk, hogy a rengeteg munka, szeretet és odaadás, amit a kollégáink évtizedek óta ezekért a fesztiválokért és a vendégeinkért tesznek, idén semmivé vált” – közölte Kádár Tamás. A főszervező szerint most mindenekelőtt ki kell alakítani az elővételes jegyvásárlók számára az optimális megoldást, legyen szó a jegyek jövő évi felhasználhatóságáról, vagy a visszatérítés menetéről. A nemzetközi példákat elemezve minderre számos megoldás látott már napvilágot, vannak országok, ahol külön jogszabályokkal is támogatják, szabályozzák ezt a folyamatot.

– Az biztos, hogy ez a precedens nélküli helyzet jelentős anyagi károkat okoz a teljes fesztiválpiacon, ezáltal az országnak is, rengeteg munkahely és cég sodródik veszélybe” – közölte Kádár Tamás, aki szerint bár elindultak az egyeztetések a kormányzattal az esetleges segítségről, az iparágat érintő mentőcsomagról, és a különféle szakmai szervezetek régóta egyeztetnek többfajta vészforgatókönyvről, de konkrét eredményre még nem jutottak a fesztiválszervezők a döntéshozókkal.

– Most az az elsődleges, hogy a vendégeink a lehető legkedvezőbb megoldást kapják, és jövő nyáron együtt élvezhessük ezeket a világszínvonalú fesztiválokat. Egyelőre türelmet kérünk, keressük a megoldást, azonban az biztos, hogy sokat jelentene, ha azok a látogatók, akik már megvásárolták elővételben a jegyet, ezt a jövő évi fesztiválra való befektetésként kezelnék – közölte az MTI által is idézett Kádár Tamás.

Elmarad a legnagyobb hazai színházi fesztivál | Magyar Hang

Elmarad júniusban a Pécsi Országos Színházi Találkozó (Poszt), amely hagyományosan a színházi évadot zárta.

Augusztus 15-e után még be van tervezve több rendezvény: a szigetes B. My Lake és Strand fesztiválokat elvileg 19. és 22., míg a Szegedi Ifjúsági Napokat 26. és 29. között tartják, ez utóbbi dátumra időzítette át magát korábban az eredetileg minden évben júniusban megtartott Fishing on Orfű. Cikkünk megjelenésekor azt még nem lehet tudni, hogy mi lesz a júniusról augusztus 12–15. közé átidőzített Kolorádó fesztivál sorsa.

Ahogy az Index írja, az egész nyarat lefedő Nagyon Balaton programsorozat nagy részét viszont le kell fújni. Nem lesz Paloznaki Jazz Piknik és Veszprémfeszt sem a korábban meghirdetett formában. Ha egyébként augusztus második felében már lehet tömegrendezvényeket tartani, akkor elképzelhető, és sok szervező, zenekar is úgy látja, akár túlkínálatot is okozhat a feltorlódott rendezvény dömping.

A HÉTFA Kreatívipari Műhely a Portfólión megjelent elemzése szerint ha az idei fesztiválok elmaradnak, akkor az emiatt a magyar gazdaságból kieső jövedelem akár a GDP közel 1 százalékát, azaz a 442 milliárd forintot is elérheti.