Oszkó Péter: Olyan válsággal szembesültünk, mint korábban soha

Oszkó Péter: Olyan válsággal szembesültünk, mint  korábban soha

Oszkó Péter (Forrás Oszkó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Bajnai-kormány pénzügyminisztere  az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt: amikor a Bajnai-kormány 2009-ben átvette az ország vezetését, tudták, mire számítsanak, és bár nagy volt a baj, tudták, merre indulhatnak, most azonban – mivel a koronavírus terjedése és lefolyása is kiszámíthatatlannak tűnik – nehéz megmondani, mi lenne a helyes lépés.

A szakember szerint jelenleg nem tudjuk, a gazdasági visszaesés meddig fog tartani, mert azt sem látni előre, meddig lesz szükség korlátozó intézkedésekre. Úgy látja, fel kell készülnünk arra, hogy ez az állapot nem csak pár hétig, hanem több hónapig is kitart.

Oszkó szerint a modern gazdaság korában ilyen problémával még nem kellett szembesülnünk, ezért nincs bevett gyakorlat, nincs olyan recept, ami biztosan hatásos lehet. Szociális lépésekre, segítségnyújtásra szerinte szükség van, a kormánynak ezzel is kell foglalkoznia, úgy tudja, már vannak is ilyen irányú kezdeményezések.

Hozzátette, exportorientált ország lévén a magyar gazdaság állapotát nagyban befolyásolja, miként reagál a többi ország, és milyen állapotban van az ő gazdaságuk.

A munkaerőpiaci helyzetről azt mondta: ha ugyanolyan gyors lesz a kilábalás, mint amilyen gyorsan bezuhan a gazdaság, akkor – ahogyan a kormányzat is ígéri – a legtöbben újra el tudnak majd helyezkedni azok közül, akik most a járvány miatt veszítik el a munkájukat. Ha viszont nem ez lesz a helyzet, akkor magasabb munkanélküliségi arányra kell tartósan készülni.