HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Megnyitjuk a ...

Megnyitjuk a határokat, jöhetnek a mezőgazdasági vendégmunkások

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Mivel elbocsátott irodistákkal nem lehet elvégeztetni a mezőgazdasági munkákat, a magyar kormány most külföldi vendégmunkások beengedésével igyekszik megoldani az agrárium legégetőbb problémáját – írja az Mfor.

Szerdán éjszaka a Magyar Közlönybe megjelent egy friss rendeletmódosítás, amely a mezőgazdaság munkaerő-problémájára hivatott megoldást kínálni. Eszerint a szomszédos államok állampolgáraira vonatkozóan  azok esetében, akik az agrárágazat munkaerőigényének biztosítása céljából utaznak be, az országos rendőrfőkapitány új szabályokat hozhat.

Meg is jelent az országos rendőrfőkapitány határozata. Eszerint a szomszédos állam állampolgárai vagy magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok a mezőgazdasági munkavégzés céljából az ORFK által kijelölt határátkelőhelyen beléphetnek az országba, ha a munkáltatójuk a tervezett belépés előtt legalább 48 órával értesíti erről a határrendészeti kirendeltséget. A vendégmunkásokat megvizsgálják a határon, és csak azokat engedik be, akiknél nem merül fel a COVID-19 fertőzés gyanúja. A beengedéshez érvényes munkaszerződés vagy a munkaviszony fennállásáról szóló igazolás is szükséges.

Spárgaszedési hadművelet koronavírus idején | Magyar Hang

A belépés után 14 napos munkahelyi karantén vár a vendégmunkásokra: egyénileg nem utazhatnak a határról a magyarországi szállásukra, csak csoportosan; a szállást csak munkavégzés céljából hagyhatják el, ellátásukról a munkáltató gondoskodik. Ha betegségre utaló tünetet mutat, a munkát abba kell hagynia és erről tájékoztatni kell a járványügyi hatóságot.

Nem csak a határ menti, de a szomszédos országokból távolabbról érkező idénymunkások is részt vehetnek a mezőgazdasági betakarítási munkákban, ami főként a kertészeti ágazatnak jelent komoly segítséget a koronavírus-járvány okozta károk mérséklésében – kommentálta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a kormányrendelet-módosítást csütörtökön.

Emlékeztetnek rá, hogy a mezőgazdaságban az elmúlt években tapasztalt idénymunkaerő-hiányt a koronavírus-járvány tovább súlyosbította, ami a külföldi vendégmunkások elmaradásával még kiszámíthatatlanabbá vált. Fennáll a veszélye annak, hogy a szükséges munkaerő hiánya miatt értékes kertészeti termékek betakarítása marad el, ami nemcsak a gazdálkodók számára jelent károkat, hanem az ellátás biztonságát is veszélyezteti – írták, megjegyezve, hogy erre már példa volt a spárga- és a szamóca-betakarítás területén.

A nagy spárga hadművelet koronavírus idején – Katonai rendeletet ír át, reptereket nyit meg | Magyar Hang

Hozzátették: a magyar gazdálkodók számára elsődleges a magyarországi munkaerő alkalmazása, és üdvözlik az ez irányú kormányzati segítő lépéseket, ugyanakkor a külföldi példák is azt mutatják, hogy a járvány miatt más iparágakból felszabadult munkaerő nehezen vagy egyáltalán nem tudja helyettesíteni a mezőgazdasági idénymunkásokat.

HIRDETÉS

Március végén a határ 30 kilométeres körzetében engedélyezték az ingázást, jórészt szintén szintén az idénymunka érdekében.

Az Agrárminisztérium még a járvány kezdetén elindította a „Munkaszüret” fantázianévre hallgató honlapját, amivel az állásokat vesztett egyetemistákat és vendéglátókat szeretnék összekötni a napszámosok nélkül maradt mezőgazdasági vállalkozókkal. Már akkor arról beszéltek a szakemberek, hogy egyrészt nem életszerű ez a fajta pályamódosítás, másrészt a szükséges szakértelmük sem lenne meg.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,985lájkolóTetszik
3,811követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nyíljon ki végre az emberek szeme!” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Herczeg Zoltánnal! Mészáros Lőrincet sejtik a milliárdos őrizetbe vétele mögött. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 99. – Épp szembeköpi magát a NER

Dévényi István ezúttal Lánczi Richárddal, az N1TV főszerkesztőjével és Tompos Ádámmal, a Magyar Hang riporterével beszélget.