KSH: áprilisban 2,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak

KSH: áprilisban 2,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 2,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Márciushoz képest az élelmiszerek ára a megszokottnál nagyobb mértékben 1,4 százalékkal nőtt, amiben a koronavírus-járvány hatásai is szerepet játszhattak. A járműüzemanyagok ára a jelentősen visszaeső olajárak következtében 16,4 százalékkal csökkent egy hónap alatt – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Mint az MTI írja, az elemzők is 2,4 százalékos inflációt vártak áprilisra a márciusi 3,9 százalék után. A fogyasztói árak márciushoz képest átlagosan 0,6 százalékkal mérséklődtek. Az éves maginfláció az előző havival megegyező 4,3 százalékos maradt.

Orbán Viktor: Budapesten akkor lehet lazítás, ha csökken a halálozások száma | Magyar Hang

Akkor leszek elégedett, ha megöltük ezt a nyomorult vírust – fogalmazott a miniszterelnök. Egyúttal üzent az újságíróknak és politikustársainak is.

Az üzemanyagok árának az olajárak hatására bekövetkezett 16,4 százalékos havi csökkenése önmagában 1,1 százalékponttal járult hozzá a fogyasztóiár-index egyhavi csökkenéséhez – közölte a KSH.

Márciushoz viszonyítva áprilisban az idényáras élelmiszerek 6,2 százalékkal drágultak, ezen belül a burgonya ára 5,3 százalékkal, a friss zöldségeké 1,4 százalékkal, a gyümölcsöké 11,5 százalékkal emelkedett. A párizsi és kolbász ára 3,5 százalékkal, a csokoládé, kakaóé 3,4, a sertéshúsé és a tojásé egyformán 2,8-2,8 százalékkal, a liszté 2,0, a baromfihúsé 1,5 százalékkal lett magasabb, mint márciusban volt. A ruházkodási cikkekért 1,4, a dohányárukért 1,5 százalékkal kellett többet fizetni. A szolgáltatások ára 0,2 százalékkal csökkent, ezen belül - az ingyenessé tett közterületi parkolás hatására - az autópályadíj, illetve gépkocsikölcsönzés, parkolás díja 22,5, a lakbér pedig 2,4 százalékkal mérséklődött.

Az élelmiszerek ára 8,7 százalékkal nőtt, 1,1 százalékponttal gyorsabban a márciusinál. A sertéshús ára 28,9, a párizsi, kolbász ára 22,3 százalékkal, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 12,5 százalékkal emelkedett. Az idényáras élelmiszerek 15,1 százalékkal drágultak, miután a friss gyümölcsök ára 30,8 százalékkal emelkedett. A cukor ára 14,1 százalékkal lett magasabb.

Tavaly áprilishoz viszonyítva a járműüzemanyagok ára 22,7 százalékkal csökkent. A szeszes italoké 3,4 százalékkal, a dohányáruk ára 11,1 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokért 3,0 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel korábban.