Csaba László: A túlhatalmi törvénnyel Orbán Viktor magára vállalta a válság minden felelősségét

Csaba László: A túlhatalmi törvénnyel Orbán Viktor magára vállalta a válság minden felelősségét

Csaba László (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy látom, nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal. Mert nincs logikus magyarázat arra, hogy miért kell 36 000 kórházi ágyat felszabadítani, amikor valamivel több, mint háromezer fertőzöttről van tudomásunk, és a statisztikák is azt mutatják, a megbetegedettek 80 százaléka tünet nélkül esik át a betegségen, a tünetet mutatóknak pedig csak töredéke igényel kórházi ellátást. Az sem érthető, hogy egyszer azt hallom hivatalos forrásból, hogy senkit nem küldtek haza a kórházakból, majd néhány perccel később ugyanabból a forrásból, hogy már a szükséges kórházi ágyak felét felszabadították. Nagy a fejetlenség, szemmel láthatóan még most sincs kidolgozott forgatókönyv a járvány kezelésére. Most, a baj idején derül ki, hogy milyen rossz állapotban van a magyar egészségügy.

A koronavírus-válság eredményeként futótűzként terjed majd az elégedetlenség, mert hatalmas lesz a gazdasági és társadalmi megrázkódtatás a zsugorodó gazdaság és a növekvő munkanélküliség miatt. Hibás döntés volt – és száz évvel ezelőtti gondolkodásra utal –, hogy a kormány határidő nélküli felhatalmazást kért a parlamenttől, mert így nem lesz majd kire mutogatni a bajok miatt, Orbán Viktornak egyedül kell vállalni a felelősséget. Mindennek eredményeként nagy valószínűséggel megjelennek az eddig apolitikus tömegek, ami a jelenlegi politikai paletta jelentős átalakulását eredményezheti – nyilatkozta Csaba László közgazdász, akadémikus a Magyar Hangnak.

Az alábbi kérdésekről is kifejtette véleményét a professzor:

A világ és az ország szinte csak a koronavírus-járvánnyal foglalkozik. Ön hogyan látja, meddig tarthat a fertőzés megfékezése? Hogyan kezeli a magyar kormány a jelenlegi helyzetet? És a gazdasági intézkedések? Mekkora csapást jelent a globális és a hazai gazdaság számára a mostani válság? Mit kellene tennie a kormánynak ebben a helyzetben? Ön szerint átalakítja-e a társadalmat és a gazdaságot a mostani válság? Ha igen, miként? Mi a véleménye arról, hogy a magyar kormány határidő nélküli felhatalmazást kér az Országgyűléstől a rendeleti kormányzás meghosszabbítására? Elképzelhetőnek tartja, hogy a koronavírus-járvány, illetve annak gazdasági hatásai átrendezik a politikai palettát? Mennyiben erősítheti ezt a folyamatot, hogy várhatóan jelentősen kisebb uniós támogatás jut hazánknak?

A válaszokat megtudhatja a Magyar Hang május 15-én megjelent 2020/20. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 20. számban? Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.