Mfor: állami pénzből tatarozhatják Mészáros Lőrinc szállodáit

Mfor: állami pénzből tatarozhatják Mészáros Lőrinc szállodáit

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha minden jól megy, akkor a héten megkaphatja a vissza nem térítendő állami támogatást a Hunguest Hotels, így Mészáros Lőrinc közpénzből újíthatja fel a lerobbant szállodáit – írja az Mfor. A portál abból következtet erre, hogy – bár pályázati eredmény még nincs – a Mészáros érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels jelezte korábban, hogy tervez a Kisfaludy-pályázat pénzeivel, és már több szállodájuk felújítását is bejelentették. A legtöbb balatoni kemping is a milliárdos érdekeltségében van, ezek is kaphatnak támogatást.

A portál szerint az utal Mészáros Lőrinc pályázati sikerére, hogy Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója kedden Alsópáhokon bejelentette: új szakaszába lép a Kisfaludy program, Magyarország kormánya arról döntött, hogy további 150 milliárd forintot biztosít turisztikai fejlesztésekre, a magyarországi szálláshelyek teljeskörű megújítását célzó program utolsó szakaszának megvalósítására. A rendelkezésre bocsátott forrásból még ebben a hónapban 5 milliárd forintos keretösszeggel pályázatot írnak ki a balatoni kempingek fejlesztésére.

Még ezen a héten 85 milliárd forint összegű támogatást ad az ügynökség a 100 szoba feletti szállodák építésére és felújítására a vidéki Magyarország területén, 35 szálloda építése és fejlesztése eredményeként 1500 új szoba jön létre és 4200 megszépült szoba áll majd a vendégek rendelkezésére. Emellett 4 vidéki ötcsillagos szálloda megújítását is támogatják.

Mindez az Mfor szerint azt is jelentheti, hogy ha minden jól megy, akkor az adófizetők pénzéből tatarozhatják ki Mészáros Lőrinc volt felcsúti polgármester elhasználódott szállodaláncát és balatoni kempingjeit. Az MTÜ még tavaly decemberben, vagyis a koronavírus-járvány előtt írt ki újabb Kisfaludy-pályázatot húszmilliárd forintos keretösszeggel vissza nem térítendő állami támogatás formájában magántulajdonban lévő, minimum 100 szobás szállodák felújítására.

Az Opus Global Nyrt.-n keresztül Mészáros Lőrinc, Magyarország egyik leggazdagabb emberének, volt felcsúti polgármesternek az érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels jelezte is, hogy tervez a Kisfaludy-pályázat pénzeivel. Hatalmas volt az érdeklődés a pályázatra, a beérkezett pályázati kérelmek forrásigénye elérte a meghirdetett keretösszeg többszörösét, ezért január 9-én fel is függesztette a pályázatot az MTÜ, azóta nem volt új hír a nyertesekről.

Még tehát nem biztos, hogy a Hunguest Hotels is kap vissza nem térítendő állami támogatást, mindenestre a szállodalánc a koronavírus-járvány ideje alatt úgy döntött: a Hunguest Hotel Bál Resort, Béke, Flóra, Galya, Helios, Panoráma és Répce szállodáit felújítja.

Ami pedig a balatoni kempingeket illeti, az Mfor emlékeztetett: a legtöbb ilyen kempinggel természetesen a Balatontourist rendelkezik és némelyik valóban nincs a legjobb állapotban, ellenben szintén Mészáros Lőrinc cégbirodalmába tartozik.

Stummer János Jobbikos országgyűlési képviselő kedden a Facebookon fejezte ki nemtetszését a Mészáros Lőrinchez köthető Balaton-környéki beruházások miatt: a képviselő közösségi oldalra feltöltött videója a szintén a kormányközeli üzletember érdekeltségébe tartozó balatonfüredi kemping fejlesztésével foglalkozik, amelyre a Magyar Turisztikai Ügynökség 1,7 milliárdos támogatást adott, és ahová luxusszállodát és kikötőt épít a beruházó. „Így lesz a szemünk előtt a közös kincsből magántulajdon. Sokak öröme helyett kevesek sajátja. Ha hagyjuk” – írta a képviselő.