HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Százmilliárdo...

Százmilliárdokban mérhető a MÁV tavalyi állami támogatása

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Eredményes évet zártak a MÁV-csoport tagjai. Az adózott eredménye 15,6 milliárd forintra rúgott volt az érintett cégek beszámolója alapján, amelyeket a Portfolio összesített. Az eredmény azonban csalóka, mivel a bőkezű állami támogatással nyereséges a vasúttársaság.

A cikk szerint a MÁV Zrt., az anyavállalat 158,7 milliárdos árbevétel mellett 11 milliárdos nyereséget realizált. A portál azt írja a beszámoló kiegészítő melléklete alapján, hogy a vasúttársaság bevételének legnagyobb része hálózat hozzáférési szolgáltatásokból volt, ez 94,8 milliárd forintot hozott 2019-ben. Ez a magán és más állami vasúttársaságok és vasúti fuvarozók által fizetett térítésből származó bevétel lehet, amelyet azért fizetnek, hogy a MÁV hálózatát használják.

A személyszállítást végző MÁV-Start Zrt. 100 milliárdos forgalom mellett 2,2 milliárd forint profitra tett szert. A beszámolóból az látszik, hogy az árbevétel gyakorlatilag 2014 óta stagnál, előtte volt egy nagyobb ugrás. Ennek oka, hogy a vonatjegyek ára alig emelkedett az utóbbi években – jegyzik meg. Az árbevétel legnagyobb részét a közszolgáltatási személyszállítás teszi ki, ez tavaly 72,6 milliárd forint volt. A jegyekből befolyó bevétel viszont 51,5 milliárd forint volt, amihez 17 milliárdnyi árkiegészítést kapott az államtól a társaság. Ez a portál szerint a kedvezményes jegyek után járó állami kiegészítés, vagyis például a nyugdíjasok és a diákok jegyárának kipótlása.

Rekordösszeget hajtott be a MÁV a bliccelőktől tavaly

A Portfolio számításai szerint a MÁV-csoport tagjai tavaly összességében 346 milliárd forintnyi költségtérítést és támogatást kaptak az állami költségvetésből.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,973lájkolóTetszik
3,646követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek