A kormány nyert Brüsszel ellen, de ennek már nincs jelentősége

A kormány nyert Brüsszel ellen, de ennek már nincs jelentősége

MTI Fotó: Sóki Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jogerős az a korábbi határozat, hogy a magyar kormány intézkedései a belső piaccal összeegyeztethetetlen állami támogatásnak minősültek.

Az Európai Bíróság megsemmisítette a dohányadó felfüggesztéséről szóló döntést, de a gyakorlatban ez egyelőre nem jelent változást – derült ki a 24.hu cikkéből. Hasonlóképp döntöttek a sávos élelmiszerlánc-felügyeleti díj felfüggesztéséről is.

A kormány 2015 februárjában vezette be a dohányipari egészségügyi hozzájárulást, mindezt progresszív adókulcsokkal. Ez 0,2 százalék volt az adóalap 30 milliót túllépő, de 30 milliárdot meg nem haladó része után. Harminc- és hatvanmilliárd között már 2,5, hatvan felett pedig 4,5 százalék.

Az Európai Bizottsághoz emiatt korábban panasz érkezett, mire Brüsszelben megállapították, hogy az adókulcsok jelentős mértékű progresszivitása, valamint az adófizetési kötelezettség beruházásokhoz kötött csökkentése az uniós versenyjoggal nem összeegyeztethető állami támogatás. A Bizottság eljárást indított, és kötelezte Magyarországot, hogy függessze fel a progresszív kulcsok, valamint a beruházások esetén járó adókedvezmények alkalmazását. Ezek után 2016 augusztusában az adót fel is függesztették.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj eközben 2014. december 31-ig mindenki számára egységesen az éves nettó árbevétel 0,1 százaléka volt. A következő évben viszont a napi fogyasztási cikkeket árusító üzletekre az árbevétel növekedéséhez igazított progresszív adókulcsot vezettek be, a díj mértéke nullától hat százalékig terjedt. A Bizottság úgy látta, a meredeken progresszív adókulcs versenytorzulást okoz a belső piacon.

A magyar kormány az Európai Bíróságnál fellebbezett, ami most ítéletével megsemmisítette a díjbeszedést felfüggesztő rendelkezéseket. Az azonban még nem ismert, a magyar kormány mit fog lépni erre. A hivatalos vizsgálati eljárásokat mindenesetre a Bizottság már 2016. július 4-én lezárta, és megállapította, hogy a szóban forgó intézkedések jogellenesek és a belső piaccal összeegyeztethetetlen állami támogatásnak minősülnek. Magyarország nem vitatta a végleges határozatokat, így azok jogerőssé váltak.