OECD: békeidőben 100 éve nem volt ekkora visszaesés

OECD: békeidőben 100 éve nem volt ekkora visszaesés

Zuhan a gazdaság a Covid-19 válság hatására (Forrás: Piaxabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az utóbbi évszázad békeidőkben mért legerősebb visszaesését szenvedi el idén a világgazdaság a koronavírus-járvány következtében, mielőtt jövőre újra növekedési pályára áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) előrejelzése szerint.

Gazdasági előrejelzésének szerdán közzétett frissítésében a párizsi székhelyű szervezet szakértői úgy becsülik, hogy idén 6,0 százalékkal csökkenhet a világgazdaság teljesítménye, jövőre viszont már 5,2 százalékkal növekedhet.

Rossz esetben azonban, ha a járványnak második hulláma is lesz, a világgazdaság 7,6 százalékkal eshet vissza 2020-ban, jövőre pedig mindössze 2,8 százalékkal bővülhet.

Laurence Boone, az OECD főközgazdásza rámutatott: szükséges és elfogadható a rendkívül laza monetáris politika és a nagyobb államadósság mindaddig amíg a gazdaság teljesítménye és az infláció nyomott, a munkanélküliség pedig magas.

(MTI)