Példátlan zuhanás Magyarországon

Példátlan zuhanás Magyarországon

Képünk illusztráció, egy autógyár üzemcsarnoka (Fotó: REUTERS/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország kifejezetten mély recessziót élhetett át az elmúlt hónapokban a JP Morgan friss elemzése szerint. A Portfolio idézte a jelentést, amely szerint a vártnál összességében rosszabb beérkező makrogazdasági adatok alapján a recesszió mértéke akár nagyobb is lehet annál, mint ahogy eddig várták.

A legnagyobb zuhanást a magyar, a román és a török ipari termelés szenvedte el eddig a koronavírus-válságban – írja az egész felzárkózó térséggel (EMEA - Európa, Közel-Kelet, Afrika) foglalkozó elemzésében a JP Morgan. A járműgyártás zuhanásával magyarázzák a gyenge adatokat, itthon azonban és Romániában – mint írták – több iparág is hirtelen esett nagyot.

Habár az ipari termelés óriási zuhanáson ment keresztül, a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon nem esett akkorát, mint számos más országban. Az ugyanis összefüggött a korlátozó intézkedések szigorúságával, és miután Magyarországon nem voltak annyira súlyosak a korlátozások, így a kiskereskedelem is megúszta visszafogottabb csökkenéssel.

A fogyasztói bizalom szinte minden országban nagyon jelentősen csökkent, a JP Morgan gyűjtése alapján ebben a tekintetben is Magyarország volt a legnagyobb esést elszenvedő ország a koronavírus-járvány időszakában.

A nemzetközi cég szerint idén 6,3 százalékkal eshet vissza a magyar GDP, ezt az előrejelzést azonban még nem a legfrissebb makrogazdasági adatok alapján adták.