G7: Mészáros Lőrinc pénzével indított új médiacéget Vaszily Miklós

G7: Mészáros Lőrinc pénzével indított új médiacéget Vaszily Miklós

Vaszily Miklós még a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójaként a V4-országok közszolgálati médiumvezetőinek tanácskozásán Visegrádon, a királyi palotában 2017. november 14-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A májusban bejegyzett Progress Média Hungary Kft. a főtevékenysége alapján a tévés piacon fog ténykedni; tulajdonosa Vaszily Miklós, akitől az Indexet is féltik, és aki a kormányközeli média egyik legfontosabb építője – írja cikkében a G7.

Vaszily még három hónapja szerzett 50 százalékos részesedést az Index hirdetéseit és pénzügyeit menedzselő Indamedia Kft.-ben, ám tulajdonjogát a nagy bejelentés ellenére egyelőre az Indamediában sem jegyezték be. A gazdasági hírportál ezért utánanézett a cégnek, illetve annak, hogy a nagy átalakítónak milyen egyéb médiapiaci kötődései vannak.

– Így bukkantunk a Progress Média Hungary Kft-re, amely hiába alig több, mint másfél hónapos cég, így is túl van már néhány érdekes cégjogi tranzakción. A vállalatot eredetileg Vaszily egy olyan céggel közösen alapította, amelynek egyik tulajdonosa Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere, Tima János, a másik pedig a Mészáros Lőrinc tőzsdei birodalmához köthető CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósági tagja, Fedák István – írja a lap. A G7 szerint Tima és Vaszily közös üzletelése annyira nem meglepő, hiszen az alcsútdobozi alpolgármester amellett, hogy Mészáros több cégében is szerepet vállal, közben a TV2 igazgatóságában is bent ül Vaszily mellett.

– Csakhogy Tima és Fedák közös cége csak egy rövid ideig volt tulajdonos, június 8-án eladta a részesedését az akkor épp egy hónapos vállalatban. A vevő a Bizalom Vagyonkezelő Kft. volt, amely – amint ez a nevéből is látszik – egy úgynevezett bizalmi vagyonkezelő, azaz egy olyan cég, amely a rábízott vagyont kezeli, úgy, hogy jellemzően nem derül ki, hogy ki adta a pénzt, és ki az egész elrendezés kedvezményezettje – olvasható a cikkben. Mint a portál megjegyzi, „teljesen zavaros cégjogi ügylet végén egy ugyanilyen cég szerezte meg a TV2-t is valamikor tavaly, azaz ez a tulajdonosi forma egyáltalán nem ismeretlen a magyar sajtóban.”

A G7 szerint a Bizalom Vagyonkezelőbe az egyszemélyes tulajdonos, szekszárdi vállalkozó, Nagy László mellé beszállt Tima János is. „Itt azonban magának a cégnek kevésbé fontos a tulajdonosa. Sokkal érdekesebb, hogy ki az úgynevezett vagyonrendelő, aki a pénzt adja bizalmi vagyonkezelőnek, és ki a kedvezményezett, aki a hasznokat élvezi” – jegyzi meg a portál. A lap szerint ez általában nem szokott kiderülni, ám ezúttal a cég valamilyen okból benyújtott egy olyan jegybanki hatósági bizonyítványt a cégbíróságra, amelyben minden szereplőt nevesítenek. Így – miként a G7 írja – a június 2-i keltezésű dokumentum szerint a cégnek valóban Tima és Nagy a tulajdonosa, a vagyonrendelő és a kedvezményezett azonban Mészáros Lőrinc.

– Ez azt jelenti, hogy a cég, amely a TV2-t vezető és az Index hátterében megjelent Vaszily Miklóssal közösen birtokol egy médiavállalkozást, a felcsúti milliárdos vagyonát kezeli – összegez a G7. Hozzáteszik: nem teljesen egyértelmű, hogy mire készül a pénzel a Progress Média. A portál megkereste a céget, ahol a vállalkozás ügyvezetője, Kovács Gergely – aki egyébként az egyik a közmédia és a TV2 csoport reklámjait értékesítő Atmedia anyacégének, a Visus Investnek is az ügyvezetője – szűkszavú válaszában elmondta, hogy sem az Index vagy az Indamedia, sem a TV2 körül nem fog szerepet vállalni a Progress Média, és a cég tévéműsor gyártásra készül.

A G7 megkereste a Bizalom Vagyonkezelőt is, ahol sikerült is elérniük Nagy Lászlót, ő azonban nem kívánt arról nyilatkozni nekik, milyen médiapiaci terveik vannak. Ugyancsak keresték Mészáros csoportot is, ahonnan pedig azt a választ kapták: a kérdéseikre a válaszok nyilvánosan elérhetőek, kivételt a magántőkealapok képeznek. Igaz, mint a portál is megjegyzi: azoknál általánosságban nem nyilvános, hogy kiknek a pénzét kezelik.