HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Lakásbérlet: ...

Lakásbérlet: Brüsszelben olcsóbb egy háromszobás lakás, mint Budapesten

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A koronavírus-járvány miatti pangásnak vége, ismét fellendülőben a lakások iránti kereslet – olvasható az Ingatlan.com friss elemzésében. – Júniusban az egy évvel korábbinál 53 százalékkal többen kerestek lakást, a komolyabb érdeklődés azonban, vagyis aki nemcsak a keresőben nézi meg a lakást, hanem fel is hívja az eladót, már jóval kevesebb, alig valamivel több, mint egy évvel ezelőtt. 

Ennek ellenére nem felhőtlen az eladók kedve sem, hiszen jellemzően nem engednek az árból, pedig már tavaly változásnak indult a piaci trend, amikor megjelent a pénzpiacon a kiemelkedő kamatozású lakossági állampapír, a MÁP+, amely elszívta a befektetők egy részét a lakáspiacról. 

HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lakáspiac: Egyre többet, akár 10 százalékot is engednek az eladók az árból

Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre inkább növekszik az olló a vásárlási kedv és a tényleges kereslet fizetőképessége között. Így hiába a lakáskeresők nagy száma, ha az érdeklődők nem tudják megfizetni a magasban maradó árakat. A jelek szerint az eladók nem akarják észrevenni, hogy már tavaly év végén esésnek indultak az árak, s ezt fejelte meg a koronavírus-járvány miatti bizonytalanság.

Az elemző szerint hiába a korlátozások lazítása, egyelőre nem tudni még, mikor zökken vissza az élet a normál kerékvágásba, mikor és hogyan indul újra a gazdaság, mekkora marad a munkanélküliség. hogyan alakulnak a fizetések. 

HIRDETÉS
A koronavírus-járvány a lakásbérlők malmára hajtja a vizet

Az európai lakásbérleti piacról szóló Eurostat elemzés eközben néhány furcsaságot is produkált. Ezek közül a legmeglepőbb, hogy Brüsszelben egy jól felszerelt, háromszobás lakást olcsóbban lehet bérelni, mint Budapesten.

Az elemzést ismertető Duna House arra is felhívja a figyelmet, hogy bár tavaly igen nagy mértékben, hozzávetőlegesen 15 százalékkal nőttek a bérleti díjak a magyar fővárosban, még így is viszonylag alacsonyak uniós összevetésben. Londonban például kétszer annyit kell fizetni egy átlagos lakás használatáért, mint Budapesten. Ugyanakkor az is tény, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások és a gazdasági visszaesés jelentősen befolyásolta a lakásbérleti díjakat, az egész évre vonatkozó következtetések levonását még korai volna megtenni.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,975lájkolóTetszik
3,648követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek