Megmentené a turizmust a kormány, kivéve Budapesten, ahonnan egy fillérre sem lehet pályázni

Megmentené a turizmust a kormány, kivéve Budapesten, ahonnan egy fillérre sem lehet pályázni

Budapest belvárosának forgalmas helyei a karatén alatt kihaltak (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány hatására összeomlott a turizmus. A kormány látszólag felismerte a helyzet súlyosságát, és különféle programokkal igyekszik segítséget nyújtani a szektor szereplőinek. Budapest azonban eddig – minden indoklás nélkül – kimaradt a jelentős pénzosztásból, amíg a vidéki szállodák, és turisztikai szakemberek megsegítésére milliárdok mennek, a fővárosiak még csak nem is pályázhatnak.

Az Mfor.hu most arról írt, amíg vidéken gyakorlatilag már az összes szálloda kinyitott, addig Budapesten számos, nemzetközileg is ismert szálloda még zárva van, míg számos kisebb panzió működik, amelyek ugyanúgy bajba kerültek a koronavírus-járvány miatt, mégsem pályázhatnak állami forrásokra. A vidéki Magyarország összes, legfeljebb 8 szobás szálláshelyének tulajdonosai részt vehetnek egy 60 milliárd forint keretösszegű támogatási programban. Ennek célja, hogy 28 ezer szálláshely összesen 55 ezer szobájának mindegyike szobánként 1 millió forint támogatást kapjon még ebben az évben, annak érdekében, hogy ezzel is támogassák a magyar kisvállalkozókat a válságból való kilábalásban – szól a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) legutóbbi pályázati felhívása.

A támogatási igényt július 15-iglehet benyújtani. Mindenki pályázhat, kivéve a budapestiek. A felhívásban nem indokolják, hogy a fővárosiak miért nem kaphatnak támogatást.

Mint korábban megírtuk, az MTÜ és a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt., közösen hirdetett pályázatot 300 milliós keretösszeggel, amellyel a vidéki idegenvezetőket támogatnák. Egy másik pályázatot is indít az MTÜ, erre szintén vidéki idegenvezetők jelentkezhetnek, az aspiránsoknak a „vidéki Magyarország valamely turisztikai szempontból értékelhető” attrakciójáról kell írnia egy fotókkal illusztrált anyagot. A jelentkezők legfeljebb egymillió forintos egyszeri támogatást nyerhetnek, a pályázat keretösszege 300 millió forint.

A fővárosi turizmus kirekesztése a pályázatokból azért különösen érdekes, mert – mint az Mfor írta – a magyarországi vendégéjszakák 40-45 százaléka Budapesten realizálódik. A vírus előtti hónapokban, idén januárban és februárban: a belföldi vendégéjszakák 10,5 százaléka, a külföldi vendégéjszakáknak viszont a 67,6 százaléka budapesti hotelekben realizálódott, miközben a szállodai kapacitás – szobaszám – mintegy 36 százaléka volt Budapesten.

Az idegenvezetők számára kiírt pályázatok kapcsán Deák Judit, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének elnöke a Magyar Hangnak elmondta, Magyarországon körülbelül 15 ezer idegenvezető szerepel az országos nyilvántartásban, közülük 4-5 ezren dolgoznak aktívan a főszezonban, hozzávetőleg 4 ezren a fővárosban, és néhány százan vidéken.

Mint ismert, 150 milliárd forintot fordít a kormány turisztikai fejlesztésekre, és bár az ígéret szerint a vidéki, nyolcszobásnál kisebb magán szálláshelyek felújítására is juttat 60 milliárd forintot az állam, a nyertesek listájáról annyit látni, hogy kormányközeli milliárdosok kapták a vissza nem térítendő támogatás első adagját, a 150 milliárd forintnak több mint a felét – írta a 24.hu. Vagyis a járvány okozta válság ürügyén az állam finanszírozta a NER-hez közelálló vállalkozók szállodáit.