HIRDETÉS

1998: olajbárók aranykora – maffia, leszámolások, robbantások

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Harminc év – Harminc történet. Hétről hétre jelentkező sorozatunkban, harminc évvel a rendszerváltozás után közelmúltunk tipikus történeteiből szemezgetünk.

Részlet a Magyar Hang június 21-i (2019/25.) számában, pénteken megjelent interjúból!

Valamivel dél előtt, 1998. július 2-án, pokolgép robbant Budapest belvárosában. A robbanás epicentruma az Aranykéz utca 2. előtt parkoló Polski FIAT 126-os autó volt. A detonáció következtében négyen haltak meg, 25-en megsérültek, többen súlyosan. Az áldozatok között volt a merénylet célpontja, Boros József Károly is, akit alvilági körökben Boros Tamásként ismertek.

1997: Bős-Nagymaros – Nekik erőmű, nekünk fiaskó | Magyar Hang

Borosról később kiderült, hogy meggyilkolása előtt együttműködött a nyomozóhatósággal. Halála előtt többórás, videóra rögzített vallomásban számolt be a maffia ügyeiről, az olajos bűncselekményekben fontos szerepet játszó, így az Energol Rt.-hez kapcsolódó bűnözői kör tevékenységéről is. A rendőrségi védelem alatt álló Borost korábban már többször megpróbálták megölni, de ezek a merényletkísérletek meghiúsultak.

HIRDETÉS

Az Aranykéz utcai robbantás ügyében indított nyomozás során elég hamar kiderült, hogy a szálak a szlovák alvilághoz vezetnek. A kis Polskit, amit felrobbantottak, egy Jozef Hamala nevű szlovák bűnöző vásárolta a saját nevére. Hamala pedig a Jozef Rohác nevű rettegett szlovák bűnöző bandájához tartozott. Rohácot a tavaly hozott jogerős ítélet alapján Portik Tamás, az Energol egyik korábbi igazgatója bízta meg Boros meggyilkolásával.

1997: Mi döntötte be a Postabankot? | Magyar Hang

A Roháchoz kötődő alvilági kört gyanúsították meg később az 1998 tavaszán és nyarán végrehajtott több merénylettel, köztük Seres Zoltán meggyilkolásával, illetve azokkal a politikai indítékú robbantásokkal is, amelyeket a Fidesz Lendvay utcai székháza ellen, illetve Szájer József fideszes és Torgyán József kisgazda politikus lakásánál követtek el. Ezek a robbantások még viszonylag kis hatóerejűek voltak, vagyis figyelmeztetésnek, illetve félelemkeltésnek szánhatták megrendelőik.

(…)

A teljes cikket keresse a Magyar Hang június 21-én megjelent 2019/25. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/25. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Torkos Matild
Torkos Matild
A Magyar Hang főmunkatársa

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,601lájkolóTetszik
3,461követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Az orvosi kamara azt várja Kásleréktől, hogy vállalják döntéseik következményeit

A teljes orvostársadalom nevében visszautasítják a miniszter nyilatkozatát, melyben az orvosokra hárította az ágyak felszabadításáról hozott utasításának következményeit.