HIRDETÉS
HIRDETÉS

2002: a D-209-es a kormány élén

Szerző: | 2019. augusztus 05., 20:00 | Harminc év – Harminc történet

A Magyar Nemzet 2002. július 18-i címlapja

HIRDETÉS
HIRDETÉS

2002. június 18-án, egy keddi napon a Magyar Nemzet címoldalán, Titkos ügynök a kormány élén címmel jelent meg a vezető hír, amely arról számolt be, hogy a lap birtokába került dokumentum szerint Medgyessy Péter szigorúan titkos állományú tisztként a pártállami diktatúra Belügyminisztériumának operatív munkatársa volt. A cikket én írtam. Medgyessy Péter nem sokkal korábban alakította meg kormányát, miután a választást az ő vezetésével megnyerte az MSZP a Fidesszel szemben.

A történeti hűség kedvéért itt is rögzítjük, hogy Medgyessy titkosszolgálati múltjára már három nappal korábban utalt egy publicisztikai írásában Ludwig Emil, a Magyar Nemzet akkori lapszerkesztője, ám ez nem verte ki a biztosítékot a közvéleményben. Annak ellenére hallgatott róla a korabeli baloldali liberális média, hogy az értesülésről beszámolt a Magyar Távirati Iroda és a Magyar Televízió A Hét című műsora is. Sőt, június 16-án, vasárnap, az egy nappal korábbi Ludwig-írásra hivatkozva a polgári körök vasárnapi nagygyűlésén, a Margitszigeten Balás-Piri László, a Történelmi Igazságtétel Bizottság alelnöke beszédében kijelentette: „Szégyen, hogy Nagy Imre székébe olyan ember ülhet, aki 1961-től – amikor még 1956-os szabadságharcosokat akasztottak – a Belügyminisztériumban dolgozott.”

2001: Medgyessy Péter lobbiügye – Tejben-vajban Torontóban | Magyar Hang

2002. június 17-én, hétfőn a főszerkesztő, Liszkay Gábor hivatott, és egy darab A4-es papírt adott át, amely egy 1978. március 2-ára datált kinevezési parancs másolata volt. Átfutottam a papírt, hamar felfogtam a dokumentum jellegét, jelentőségét. A főszerkesztő csak annyi utasítást adott, hogy kezeljem „a szakma szabályai szerint”.

(…)

A teljes cikket keresse a Magyar Hang augusztus 2-án megjelent 2019/31. számában!

Harminc év – Harminc történet. Sorozatunkban, harminc évvel a rendszerváltozás után közelmúltunk tipikus történeteiből szemezgetünk.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/31. számban? Itt megnézheti!

Címkék: 30 év 30 történet, Medgyessy Péter, ügynökkérdés


HIRDETÉS
Kis Magyarország Dubajban

Kis Magyarország Dubajban

Sorra módosítja a koronavírus-járvány miatt a jövő évre halasztott dubaji világkiállítás magyar pavilonjára vonatkozó szerződéseit a megvalósításért felelős Expo 2020 Nonprofit Kft.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest