HIRDETÉS

2004: kormányválság – Medgyessy ment, Gyurcsány jött

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Kétévnyi kormányzás után, tizenöt esztendővel ezelőtt, 2004. augusztus 25-én mondott le Medgyessy Péter miniszterelnök. Bármilyen hihetetlennek tűnik is utólag, Medgyessy nem a D-209-es botrányba bukott bele, nem amiatt kellett lemondania, hogy kiderült róla: a pártállami diktatúra titkosrendőrségének szolgálatában tevékenykedett szigorúan titkos (SZT) állományú tisztként. Még csak nem is kormánya kudarcos gazdaságpolitikája okozta vesztét, hanem elmérgesedett személyes kapcsolatai az SZDSZ vezető politikusaival, amelyek 2004 nyarára súlyos feszültségeket okoztak a koalíciós együttműködésben.

A Medgyessy és az SZDSZ közötti, harmonikusnak nem nevezhető viszony hátterében nyilvánvalóan ott állt az is, hogy az SZDSZ-ben nehezen tudták megemészteni a koalíciós kormány fejének titkosszolgálati múltját. Már Horn Gyula kormányfőként való elfogadása miatt is sokan hátat fordítottak a pártnak. Medgyessy titkos ügynöki múltja tényleg megemészthetetlen volt sok liberális számára, főleg az után, hogy a liberális párt emblematikus alakja, az SZDSZ egyik alapítója, Kis János emiatt lépett ki a pártból. Medgyessy múltjának napvilágra kerülése és az, hogy az SZDSZ ezzel együtt is vállalta a kormánykoalíció fenntartását, morálisan felőrölte a párt maradék erkölcsi tőkéjét, majd politikai erejét is.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2002: A D-209-es a kormány élén | Magyar Hang

A koalíciós kormányzás válsága mégis amiatt alakult ki, hogy augusztus 19-én egy – a Népszabadságban megjelent – interjúban Medgyessy azt nyilatkozta: „az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel”.

(…)

HIRDETÉS

Hogy veszítette el Medgyessy Péter a bizalmat és hogy került a képbe Gyurcsány Ferenc? A válaszokat keresse a Magyar Hang augusztus 16-án megjelent 2019/33. számában!

Harminc év – Harminc történet. Sorozatunkban, harminc évvel a rendszerváltozás után közelmúltunk tipikus történeteiből szemezgetünk.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál a 2019/33. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Torkos Matild
Torkos Matild
A Magyar Hang főmunkatársa

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,965lájkolóTetszik
3,641követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek