HIRDETÉS

2008: a Deutsche Bank a forintot, a Soros Fund az OTP papírjait támadta

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Harminc év – Harminc történet. Sorozatunkban, harminc évvel a rendszerváltozás után közelmúltunk tipikus történeteiből szemezgetünk.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke, Farkas István az előrejelzések ellenére hazánkba is begyűrűző gazdasági világválság hazai kezelésével roppant elégedett volt: „Habár a válság számottevően érintette hazánk pénzügyi szektorát is, minden szereplő folyamatosan megőrizte stabilitását – olvasható a PSZÁF 2008-as évről szóló jelentésében. – Szemben tehát az USA és az európai országok túlnyomó többségével, ahol pénzügyi intézmények súlyos válságba kerültek, a magyarországiak mindvégig szilárdak, stabil tőkehelyzetűek maradtak; (…) Hiszem és tudom, hogy ebben a felügyeletnek is tevékeny része volt.”

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A felügyelet valóban jól teljesített, mert elég hamar sikerült beazonosítania a forint ellen spekuláló külföldi bankot, illetve az OTP papírjait támadó külhoni pénzügyi alapot. És példás büntetéssel vették el a spekulánsok kedvét a hasonló műveletektől.

2008: az elbukott kaszinóváros – A sukorói telekcsere-botrány | Magyar Hang

„Munka után az Arénába mentem egy öregfiúk-teniszbajnokságra (…). Közben kaptam egy telefont, hogy baj van, összekuszálódtak a szálak. Délután a forint elkezdett meredeken esni, az OTP-részvények pár perccel a zárás előtt zuhanórepülésbe mentek át, az állampapírpiac pedig kiszáradt. Furcsa volt, hogy mindez egyszerre, egy időben történik három különböző piacon” – emlékszik vissza ama 2008. októberi napra Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki az év decemberében a Magyar Narancsnak adott interjújában idézte fel a történteket. „Este összeültünk a pénzügyminiszternél, jöttek az ÁKK (Államadósság Kezelő Központ), az OTP vezetői, éjszaka pedig a kormányfő is csatlakozott. Az volt a véleményem, hogy itt többről van szó, mint egyszerű rövid távú spekuláció, az a vonat készül elütni minket, amelyik az előző hetekben átgázolt az Egyesült Államokon és Európán is. (…) Akkora erők mozdultak meg, amit egyedül nem tudunk feltartóztatni, segítséget kell kérnünk. Miután egyeztettünk a tanácskozás résztvevőivel, felhívtam az IMF-et (…) Megállapodtunk, hogy vasárnapra ideküldenek egy szakértői csapatot, és megvizsgálják a helyzetet. Közben a PM szakállamtitkára, Kovács Álmos egyeztetett az EU-val is. Tudni kell, hogy az unió nem rendelkezik olyan, válságkezelésre kidolgozott akciótervekkel, mint az IMF, sőt erre a célra félretett forrásai is viszonylag csekélyek, legalábbis még akkor azok voltak.”

HIRDETÉS

(…)

A teljes történetet keresse a Magyar Hang szeptember 27-én megjelent 2019/39. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/39. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Torkos Matild
Torkos Matild
A Magyar Hang főmunkatársa

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,939lájkolóTetszik
3,633követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek