HIRDETÉS

2010: amikor kiömlött a zagy

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Harminc év – Harminc történet. Sorozatunkban, harminc évvel a rendszerváltozás után közelmúltunk tipikus történeteiből szemezgetünk.

HIRDETÉS

Kétezer-tíz október 4-én nem sokkal 12 óra után átszakadt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai timföldgyára vörösiszap-tárolójának gátja. A tározóból húsz perc alatt több mint 1,6 millió köbméternyi lúgos, maró hatású zagy ömlött ki, elárasztva Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely településeket. A maró folyadék negyven négyzetkilométernyi területet árasztott el, az ipari katasztrófa tíz ember halálát okozta. Több mint kétszázan megsérültek. A természetben is komoly károk keletkeztek: kipusztult a Torna-patak teljes élővilága, ugyanez történt a Marcal-folyóval a Torna-patak torkolata alatt, a vörösiszap elérte a Rába folyót, és bekerült a Dunába is.

A NER-szellem vasútja és luxusjachtja | Magyar Hang

A balesetet követően szinte azonnal büntetőeljárás indult ismeretlen tettesek ellen. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár az ipari katasztrófa másnapján azonnali hatállyal felfüggesztette az ajkai timföldgyár termelőtevékenységét, és kötelezte a cég tulajdonosát a megsérült tározó helyreállítására. Az ipari katasztrófát okozó cég vezetőinek cinizmusát jól jellemezte az államtitkári intézkedésre adott válaszuk, miszerint nem értették, miért függesztették fel az üzem működését. Ekkor még többen az életükért küzdöttek a kórházban, és még voltak olyan eltűntként nyilvántartottak, akiknek a holttestét napokkal később találták meg.

(…)

HIRDETÉS

A teljes cikket keresse a Magyar Hang október 18-án megjelent 2019/42. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/42. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Torkos Matild
Torkos Matild
A Magyar Hang főmunkatársa

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,465lájkolóTetszik
3,045követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A használt, kidobásra ítélt matracokkal menekültek millióit lehetne etetni

Ideje lenne kormányzati támogatást is adni a földön kívüli létformák kutatására; a briteknél 2050-ig kivezeteik a gázfűtést; kísérleti temetkezési típus csökkentheti a széndioxid-kibocsátást – e heti tudományos lapszemlénk.

Kampányszünet?