HIRDETÉS

A langyos diktatúrától a kemény autokráciáig – Torkos Matild saját története

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Könnyelmű ígéretem nehéz teljesítése – ez következik most néhány hasábnyi terjedelemben. Amikor a Harminc év, harminc történet című sorozat közepe táján tartottam, akkor ötlött fel bennem a gondolat, hogy talán érdekes lehet az is, hogyan éltem én meg ezt a harminc évet, amelyből csaknem huszonöt esztendőn át újságíróként is dokumentáltam a nagy síbolásokat, a piacgazdaság árnyékos oldalán tevékenykedő ügyeskedéseket, a napos oldalon privatizációkból, közbeszerzésekből, az állammal kötött remek üzletekből gazdagodásokat. A sajtóban eltöltött negyed évszázad, a sajtóviszonyokra való rálátásom is olyan tapasztalatokkal gazdagított, amelyek talán érdekelhetik a Magyar Hang hűséges olvasóit.

HIRDETÉS

1989-ben, amikor már egyre erősebben fújdogáltak a rendszerváltó fényes szelek, a textilipari kutatóintézet fejlesztőmérnökeként, második gyermekemmel gyesen voltam otthon a Pók utcai garzonlakásunk árából vásárolt kis családi házunkban. A férjem is az intézet mérnöke volt, ő vizsgálóműszereket fejlesztett, én gyártástechnológiát. Például régi kínai gépekre szereltünk olyan svájci gyártmányú kiegészítő nyüstkeretet, amely azsúrszövésű vászonkelmék gyártását tette lehetővé; ez azt jelentette, hogy jóval magasabb áron lehetett értékesíteni a terméket. Körülbelül öt-tíz évente vettek fel a pamutipari osztályra fiatal mérnököket, a hazai textiliparban a szakma csúcsának számított, ha valaki ott dolgozhatott. Legalábbis én így éltem meg az ott töltött éveket, mindvégig. Amikor Óbudáról Rákoshegyre költöztünk, akkor is az volt a szempont, hogy a nyugdíjas állásunkat biztosító kutatóintézethez közel legyen az otthonunk.

Így árusították ki a hazai élelmiszeripart | Magyar Hang

Mindenki megkötötte valamilyen módon a maga alkuját a fennálló rendszerrel, hogy létezni tudjon. Én például úgy, hogy nem akarok egy szocialista vállalatnál semmilyen karriert elérni, nem lépek be sem a KISZ-be, sem a pártba, 25 éves koromtól a nyugdíjkor eléréséig beosztott fejlesztőmérnökként a legjobb tudásom szerint megoldom a rám kiosztott technológiai problémákat és a gyártásfejlesztési feladatokat, de elmondom a véleményemet, és egyáltalán úgy viselkedem, úgy viszonyulok a környezetemhez, mintha normális országban élnék. Például nem voltam hajlandó elvtársnak szólítani senkit, ezért engem sem elvtársnőzött le senki.

(…)

HIRDETÉS

Mikor lépett be Torkos Matild az SZDSZ-be, hogy nem lett országgyűlésiképviselő-jelölt, miért lett a kerületi Fidesz egyik alapítója, majd később miért szűnt meg a párttagsága? Hogy lett a Magyar Hírlap külsőséből tényfeltáró újságíró? Hogy került a Magyar Nemzethez és hogy találkozott Schlecht Csabával? Miért lett publicista? A válaszokat keresse a Magyar Hang november 22-én megjelenő 2019/47. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/47. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Torkos Matild
Torkos Matild
A Magyar Hang főmunkatársa

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,196lájkolóTetszik
3,029követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Farkasszemet néztek a romák a Mi Hazánk demonstrációján résztvevőkkel – Videóval

A párt erődemonstrációján résztvevők Miskolcról Sályra akartak eljutni, amikor szembetalálták magukat több száz romával.

Riadó!