HIRDETÉS

Az oknyomozó újságíró magányossága

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Utólag könnyű okosnak lenni. Talán hagyni kellett volna a politikai újságírást, a közügyeinket másra. Talán mégis ott kellett volna maradni a textilipar közelében. Vagy jól meg kellett volna tanulni angolul, és mérnökként elhelyezkedni abban az angliai textilgyárban, ahol Herbert Kulube zimbabwei volt tankörtársam mérnökként dolgozik.

HIRDETÉS

Amikor felforgatta életemet a rák, és hullámokban tört rám a kétségbeesés a Kaszással vívott harcok szüneteiben, ilyen gondolatok is megfordultak a fejemben. A legkisebb gyerekem kétéves volt, amikor rám törte az ajtót a betegség. Nem lehetett feladni, mert az ember nem hagyhat csak úgy magára egy kétévest. Nem is emlékezett volna rám. Hosszú hónapokig tartó, idegőrlő műszeres vizsgálatok után kiderült: jó esélyeim vannak a túlélésre, nem keletkezett áttét sehol a testemben. A kezelőorvos azt mondta, ők meg tudnak gyógyítani, ne agyaljak a rákon, tegyem a dolgomat, mint addig. Egy másik doki viszont, akivel az egyórás beszélgetést a barátaim felírták nekem receptre, és akinek a szobája fala tele volt Teréz anyától származó idézetekkel, azt mondta, vegyem figyelmeztetésnek a bajt, és gondoljam át az életemet, legyek kicsit önző egy ideig, és a gyógyulásomra koncentráljak.

A langyos diktatúrától a kemény autokráciáig – Torkos Matild saját története | Magyar Hang

A rák után sokkal nehezebben ment a tényfeltáró újságírás. A nagy síbolások kedvezményezettjei, a korrupciós ügyek szereplői már nem csupán információs adatok voltak számomra, hanem hús-vér emberek, a mocskos ügyekben vétlen, ám az ügyben mégis érintetté vált családtagokkal, gyerekekkel a háttérben. Ezért sokkal kevésbé tudtam hideg fejjel „üldözni” kérdéseimmel történeteim szereplőit, sokkal kevésbé voltam hatékony a régi műfajomban, mint korábban.

(…)

HIRDETÉS

Medgyessy Péter miniszterelnök pártállami titkosszolgálathoz fűződő kapcsolatának nyilvánosságra hozása nem okozott semmilyen lelkiismereti problémát, mint ahogy az sem, hogy Gyurcsány Ferenc meggazdagodásának egyes epizódjait megismertettem az olvasóinkkal. Ezek a politikai hatalom csúcsán lévő emberek olyan szinten voltak „védett férfiak” még akkor is, ha éppen ellenzékben volt a pártjuk, hogy a tényfeltáró cikkek körülbelül annyi kellemtelenséget okoztak számukra, mint amikor a nyuszika meghúzogatja az oroszlán bajszát.

Nem tértem ki az SZDSZ-t érintő ügyek elől sem. Ahogy a Tocsik-ügy idején is kivettem a részem az ügy feltárásából, az SZDSZ Mérleg utcai székházának eladása körüli anomáliákat is igyekeztem feltárni. Régi SZDSZ-es barátaim közül többen is felhívtak, és nem azért, hogy „leárulózzanak”, hanem hogy elmondják, milyen szomorú, hogy a Magyar Nemzetből kell megtudniuk, mit csináltak a fiúk.

(…)

Miért nem írhatott a Magyar Nemzetben a Strabag-ügyről, és miért tiltották ki a Hír TV-ből? Mi történt a Magyar Nemzettől való elbocsátása után, hogy tért vissza a laphoz? Miért nem lett volna hajlandó Habonynak dolgozni? A válaszokat keresse a Magyar Hang november 29-én megjelent 2019/48. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/48. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Torkos Matild
Torkos Matild
A Magyar Hang főmunkatársa

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,196lájkolóTetszik
3,029követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Farkasszemet néztek a romák a Mi Hazánk demonstrációján résztvevőkkel – Videóval

A párt erődemonstrációján résztvevők Miskolcról Sályra akartak eljutni, amikor szembetalálták magukat több száz romával.

Riadó!