A Sargentini-jelentés és az „újabb” kétharmad – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 18. száma jelenik meg szeptember 14-én, pénteken. Ízelítő a tartalomból:

Hirdetés

A Sargentini-jelentés és az „újabb” kétharmad: muníció az Orbán-kormánynak, vagy a vég kezdete? Elemezések és publicisztikák.

2008. szeptember 15-éhez, az amerikai Lehman Brothers befektetési bank csődjének bejelentéséhez kötődik a nyugati világ egyik legnagyobb válságának kitörése, amely alapjaiban rengette meg, majd térítette új irányba a világgazdaságot. Máig nem hevertük ki a hitelkatasztrófát.

Nem az ízlésének való, hogy politikusok sajtóterméket vásárolnak, de az ellenzéknek létre kell hoznia a saját felületeit, ha hatékonyan akarja elérni a választókat – erről is beszélt a Magyar Hangnak az LMP frakciójába beült Szabó Szabolcs, aki másodszor hozta el a mandátumot Németh Szilárd elől. Interjú.

Orbán Viktor gyenge pontja, hogy nem tűr meg erős embereket maga mellett – véli Bojár Gábor Széchenyi- és Gábor Dénes-díjas fizikus, üzletember. A Graphisoft szoftverfejlesztő cég, az Aquincumi Technológiai Intézet, valamint az idén 20 éves óbudai Graphisoft Park alapítója szerint amíg a diktatúrák előbb-utóbb elbuknak, a liberális demokrácia mindig képes volt kigyógyulni válságaiból. Interjú.

Egy gyilkosság – és ami mögötte van. Állóháború a badacsonyi büfésor és a magasabb szolgáltatást nyújtó borászok, vendéglátósok között. Riport.

Mulatságot is rendezünk. Balogh Dávid képriportja a csatkai cigánybúcsúról.

Orbán Viktor szavai nyomán rémhírként terjed a könyves szakma „államosítása”. Piaci szereplőket kérdeztünk, mennyire tartják reálisnak az állami beavatkozást.

A radikalizmus mint program riasztó – vallja a Corvinus Egyetemen oktató Balázs Zoltán. A politikai filozófus korábban többször publikált a Kommentárban, leírva például, hogy a konzervatív felfogás nem pártelvű. Kérdeztük arról is, valóban konzervatív korszakot élünk-e, és mit gondoljunk a kormány tudományellenes lépéseiről. Interjú.

Nemrég bezárták a budapesti Wesselényi utcában az évekig engedély nélkül ott működő Shoah Cellart, a múzeumot, amely gátlástalan nagyotmondással és szélhámossággal tárta látogatói elé a „múlt összefüggéseit”. Az eset apropóján megnéztük, hol, kik és hogyan bánnak hasonlóan nagyvonalúan a történelemismertetéssel.

A Flores szigetén másfél évtizede felfedezett emberelődleletek körüli tudományos pezsgés nem csitul. Rendkívül alacsony termetük, és evolúciós értelemben viszonylag fiatal koruk miatt ugyanis nehezen illeszthetők be az ember törzsfájába. Mintha a sziget rejtélyes zsugorítóátkot bocsátott volna rájuk, és az ott élt más állatokra is.

Hirdetés

Ivkovicsnál a szív és a hit dönt. Kijutna a világbajnokságra a férfi kosár-válogatottal. Interjú.

Publicisztika: Torkos Matild: Megerőszakolt ország; Szerető Szabolcs: Az elárult ország; Dévényi István: A nyolcmillió Magyarországa; Tompos Ádám: Szájhős hősbe; Hegyi Zoltán: Egy mindenes feljegyzései; Benedek Szabolcs: Apokalipszis mindig; Gazda Albert: Hajrá, lilák!; Puzsér Róbert: Egy gyarmat gyarmatosít; Benedek Szabolcs: Apokalipszis mindig; Marabu rajza.

Keresse a lapot szeptember 14-től, péntektől a következő csütörtökig az újságárusoknál!

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.