HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Huszonhárom é...

Huszonhárom év után fogták el Dzsekszont, a félmagyar magyargyilkost

HIRDETÉS

Különös szökevény akadt nemrégiben horogra a romániai Galac kikötőjében. A híradások szerint Stevan B. a horvátországi háború idején egy szerb félkatonai alakulatban magyarok elleni terrorcselekményekben is részt vett. A Magyar Hang kiderítette: Stevan B. valójában magyar, akit eredetileg Budacs Istvánnak hívnak. Miért fordult egy magyar a horvátországi magyarok ellen? Részletek a Magyar Hang 1. számában.

HIRDETÉS

Amikor 1991 nyarán kitört a horvátországi háború, a Duna mentén fekvő Vukovár rendkívül véres küzdelem terepévé vált. A várost augusztus 26-án zárták körbe a szerb csapatok, a védők azonban majdnem három hónapig kitartottak. A 45 ezer lelket számláló városban csaknem minden elpusztult, a harcokban közel kétezer horvát katona esett el…

Ezekben a hónapokban szállta meg a jugoszláv hadsereg a Drávaszöget is, ahol az akkor még 40 ezres horvátországi magyarság egynegyede élt. A Szlobodan Milosevicshez hű helyi szerbek ekkor fegyveres egységeket alapítottak, amihez a jugoszláv hadsereg is asszisztált.

(…)

Kiskőszegen (Batina) egy különösen kegyetlen szerb osztag alakult, ami önmagát „Fekete Kéz”-nek nevezte. A településen az áldozatok között volt lvan Zelenbor, a Horvát Demokratikus Párt helyi elnöke, valamint Marin Somodvarac, akinek a „bűne” mindössze annyi volt, hogy jóban volt a katolikus pappal. A közeli Vörösmarton (Zmajevac) azonban még kegyetlenebbek voltak a szerb félkatonai alakulat verőlegényei: Tür Jánost, a Magyar Néppárt alapító tagját, a falu polgármesterét elfogták, majd agyonverték. A későbbi vádak szerint a gyilkosok közt volt egy magát Budač Dzsekszonnak nevező férfi is, akit a helyiek már jól ismertek (a szerb nyelvben az angol neveket a kiejtésüknek megfelelően írják).

HIRDETÉS

– Tudjuk hogy magyar, tudjuk hogy magyarul beszélt, Budacs István ő, aki egy szerb érzelmű ember volt – mondja a Magyar Hangnak Tóth András, a téma kutatója, aki szerint Tür János halála is Budacs számlájára írható. Ami az előbbit illeti, miután Budacsék elfogták és megkínozták, végighurcolták a falun, majd megmutatták a családjának: így jár az, aki ellenszegül a szerbeknek. Aztán elvitték a foglyot, aki nyomtalanul eltűnt. – Ezt Budacs tette személyesen – jegyzi meg a kutató.

(…)

Budacs István később egy dunai hajóra ment dolgozni, amit szemmel láthatóan nagyon élvezett. Most, 23 évvel a véres események után fogták el Romániában.

A teljes cikket a Magyar Hang május 18-án megjelent 1. számában olvashatja. Keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! Fizessen elő lapunkra! Amennyiben május 22-én (kedden) délelőtt beérkezik hozzánk az előfizetési díj, már a május 25-én megjelenő második számot is megkapja, ajándékba (az előfizetési időszak júniustól indul).

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,585lájkolóTetszik
2,782követőKövetés
18,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Mintha eltompulna az ország – Magyar Hang-ajánló

Frei Tamás-, Veres Pál-, Eörsi László- és Bodzsár Márk-interjú. Ki Mészáros Lőrinc csendes társa? Milyen egy 26 éves polgármester? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

TASZ: Romlottak a kórházi fertőzések tavalyi mutatói

Míg az utakon 567-en, addig az egészségügyi intézményekben a három kötelezően jelentendő kategóriában 541-en vesztették életüket.