HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld II. János Pál...

II. János Pál pápa erőt adott az egész lengyel népnek

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Sokan vallják, és talán igazuk is van az így vélekedőknek, hogy még a hidegháború legsötétebb időszakai sem okoztak akkora zűrzavart a keleti blokkban, mint az a tény, hogy Karol Wojtylát 1978. október 16-án II. János Pál néven pápává választották. Ő volt 455 év óta az első nem olasz katolikus egyházfő, ráadásul kommunista rezsim által irányított országból származott, amelynek diktatúrája 35 éve kegyetlen harcot folytatott az egyház és tanai ellen. A lengyel pártvezetők, élükön Edward Gierek főtitkárral, azonban kénytelenek voltak lenyelni a keserű pirulát, ráadásul még a moszkvai irányítással is szembekerültek, hiszen Brezsnyevék pontosan tisztában voltak a pápaválasztás és II. János Pál esetleges lengyelországi látogatásának következményeivel. És be is igazolódott a félelmük, ugyanis a lengyel pápa egyértelműen átvette a lengyelek lelkének irányítását, és védőernyőt tartott az egész lengyel egyház és az ellenzék fölé, amely deklarálta szoros kötődését az egyházhoz

HIRDETÉS

Mindenesetre Gierek és csapata – amely azt vallotta, jobb számukra Rómában, mint Lengyelország jövőbeni prímásaként Varsóban – megpróbált eleinte tőkét kovácsolni a kialakult helyzetből, és a moszkvai rosszallás ellenére október 22-én a legmagasabb állami szinten képviseltették magukat a beiktatáson. Sőt, miután a pápának lengyel állampolgárként volt lengyel útlevele, senki sem tilthatta meg neki, hogy elutazzon szülőhazájába. Noha Brezsnyev mindent megtett, hogy a lengyel pártvezetés megakadályozza II. János Pál lengyel útját – Gierek még a konfliktust is felvállalta az SZKP első emberével –, 1979. május 2-án hivatalos közleményben jelentették be, hogy a katolikus egyházfő június 2-a és 10-e között Lengyelországba látogat. Az időpont kiválasztása nem volt véletlen, hiszen ekkor ünnepelték Szent Szaniszló vértanúságának 900. évfordulóját. A Szentatya első külföldi útja tehát hazájába vezetett, ráadásul első ízben látogatott a római katolikus egyház feje szocialista országba. A pápa zarándokútja során Varsóban, szülővárosában Wadowicében, Auschwitzban, a birkenaui koncentrációs táborban és Czestochowában járt. Ekkor hangzott el az a mondata, amely a szabadságvágytól feszülő sok millió lengyelnek erőt adott lélekben: „Ne féljetek!”

Mindezek ellenére vélhetően nem az első, hanem az éppen 35 éve történt második lengyel látogatása volt a legfontosabb valamennyi közül. Amikor június 16-án megérkezett a szükségállapot sújtotta Lengyelországba, II. János Pál a lengyel vezetőknél a szociális reformok gyors megvalósítását szorgalmazta, valamint találkozott Lech Walesával, a Szolidaritás szakszervezet vezetőjével, azaz legálissá tette a rendszer által üldözött ellenzéket. Kiderült, hogy ezen útja alatt – 1983. június 16-ától 23-áig – újfent merényletet akartak elkövetni ellene. Zdzislaw Król, aki a nyolcvanas években a pápa kísérője volt lengyelországi útjai során, elmondta, hogy információt kaptak egy osztrák követségi alkalmazottól, aki azt állította, hogy három németországi börtönből szabadult fogoly tervez merényletet II. János Pál ellen. A Vörös Brigádok olasz terrorista szervezettel kapcsolatba hozott férfiak átszöktek Lengyelországba, ahol a varsói stadionban pontifikált mise alatt ölték volna meg a pápát.

II. János Pál pápa számos erkölcsi kérdésben egyháza hagyományaihoz híven konzervatív álláspontot képviselt – felemelte szavát az abortusz, az eutanázia, a halálbüntetés és a fogamzásgátlás ellen, ellenezte az azonos neműek házasságát –, ugyanakkor más területeken főként a katolikus egyház addigi irányvonalához képest liberálisabbnak számított.

HIRDETÉS

Egyik fő célkitűzésévé a kommunista diktatúrák megdöntése vált, azt hirdette, hogy keresztény erkölcsi alapokon meghaladható a „létező” szocializmus, és kiállt a többpárti rendszerű demokrácia mellett. A szovjet pártvezetés és a KGB élesen bírálta a pápa által meghirdetett vatikáni politikát, mert úgy látták, a Szentszék célja nem más, mint „a hívőkben lángra lobbantani a vallási fanatizmust, és a szocialista társadalmi rendszer ideológiai és társadalompolitikai normáival ellenséges útra terelje őket”. Miután pápává választották, „a Vatikán egyre kitartóbb kísérleteket tesz a katolicizmus felélesztésére a Szovjetunió országaiban, mindenekelőtt Litvániában, Lettországban, Belarusz és Ukrajna nyugati részén.” II. János Pál megpróbálta feltámasztani az ukrán unitus egyházat, amelyet a második világháború után a föld alá kényszerített a szovjethatalom – ugyanis nem csak hogy kánonjogilag a lengyel püspökségek alá tartozott Litvánia, Ukrajna és Belarusz nyugati része, hanem a keleti katolikus egyházak befolyással lehettek az ott élő hívőkre: a templomokban szovjetellenes hangulatot keltettek, és a hívők között ellenséges folyóiratokat, újságokat és imakönyveket osztogattak.

II. János Pál törekvéseit végül siker koronázta, és még ha nem is a Vatikán politikája döntötte meg egyedül a szocialista világrendet, mindenképpen jelentősen hozzájárult.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 6. számában jelent meg, 2018. június 22-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! 

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,510lájkolóTetszik
3,046követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Karanténba kerülnek a magyar diákok a koronavírus-veszély miatt

Tizenegy magyar középiskolás diák, valamint kísérőjük és az autóbusz két vezetője kerül a Szent László Kórházba kéthetes elkülönítésre, miután vasárnap este hazatérnek Észak-Olaszországból, ahol gyorsan terjed az új koronavírus - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap délután az MTI-t.

Fake? Gáz!