HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Egymás után ö...

Egymás után ölik meg a fehér farmereket

HIRDETÉS

Negyed évszázaddal az apartheid rezsim bukása után egyre durvább atrocitások érik a fehér farmereket a Dél-afrikai Köztársaságban. A mostani erőszakhullámot ráadásul a politikusok is a végletekig gerjesztik. A fehér lakosok nem tehetnek mást, mint hogy fegyverkeznek.

HIRDETÉS

Amikor ez év januárjában a 86 éves Piet Els farmját megtámadta egy fekete rasszista banda, a gazdálkodó még nem tudta, hogy nem puszta tolvajokkal áll szemben. A négy támadó előbb vascsövekkel verte meg az idős férfit, majd egy székhez kötözték, és egy közelben talált vasalóval módszeresen kínozni kezdték. Ezután idős felesége következett: őt meztelenre vetkőztették, így bántalmazták. Ám a januári eset csak egyike a sok gyomorforgató rémtörténetnek, amelyről már a nemzetközi sajtó sem hallgathat. A közösségi médiában keringő fényképeken agyonkínzott, meggyötört idős embereket látunk, akik napjainkra egy minden eddiginél kíméletlenebb, fajgyűlölő hajsza célpontjaivá váltak.

A dél-afrikai fehér bőrű farmerek már az apartheid rendszer összeomlása után is ki voltak téve a bandák revansvágyának. Habár a kormány 2007 óta nem hozza nyilvánosságra a farmerek ellen elkövetett gyilkossági statisztikákat, a helyi gazdákat tömörítő mezőgazdasági szervezet úgy tájékoztatott, csupán 2012-ig több mint 1,5 ezer ember halt meg ezekben a támadásokban. Ám más jelentések a valós számot ennek több mint kétszeresére teszik, így a Tshego médiatájékoztató szerint 2011 decemberéig 3811 fehér farmert gyilkoltak meg. A szomorú statisztika azóta sem javul, a rasszista alapú támadásokból minden napra jut a fehér lakosságnak. Idén azonban mintha minden eddiginél brutálisabb lenne: az Afri Forum nevű civil szervezet arról számolt be, csak márciusig 109 ilyen eset történt, 15 a gazdálkodó halálával végződött. Ez azt jelenti, hogy fehér farmernek lenni messze a legveszélyesebb „mesterség” Dél-Afrikában: Nekik kétszer nagyobb az esélyük, hogy halálos támadás áldozatává váljanak, mint egy rendőrnek.

Hogyan állhatott elő ilyen helyzet az országban? Túl a múltból öröklött indulatokon, ezúttal a politikai elit is sokat tett az indulatok elszabadulásáért. A Gazdasági Szabadságharcosok (EFF) nevű ellenzéki párt erősödésével a fokvárosi parlament elfogadott egy javaslatot, mely szerint a jövőben az állam kártalanítás nélkül kisajátíthatja a fehér farmerek földjét. A fekete bőrű rasszisták ezért szabad prédának érzik ezeket a földeket – és persze az itt élő gazdákat. Ráadásul az EFF is egyre inkább radikalizálódik, így a párt vezetője, Julius Malema – akit egyébként egyszer már elítéltek gyűlöletbeszédért, mert a Lődd le a farmert! [Shoot the Boer] című dalt énekelte – nemrég kijelentette, hogy a fehérekkel fogják kezdeni, akiknek elvágják a torkát.

A folyamatosan romló helyzetre és az egyre kegyetlenebb leszámolásokra a világ más táján is felfigyeltek. Érdekes módon épp a szigorú menekültügyi politikája miatt sokat bírált Ausztrália lépett elő egy egészen különös megoldási javaslattal. Peter Dutton belügyminiszter elmondta, a tárcájánál már vizsgálják, hogyan lehetne az ország menekültprogramjának keretében befogadni a mindennapos veszélyben élő dél-afrikai fehéreket. Mindeközben a gazdák sem várnak ölbe tett kézzel. Mivel a rendőrségben már nem bíznak, sokan maguk vették kezükbe a sorsukat, és minden erővel fegyverkeznek, hogy megvédjék a földjüket és az életüket. A dél-afrikai fegyverviselési törvény – amely hasonlóan megengedő, mint az amerikai – erre lehetőséget is ad, így egyre több fehér gazda készül a végső összecsapásra.

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2. számában jelent meg, 2018. május 25-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! 

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,279lájkolóTetszik
2,706követőKövetés
17,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek