Donald Trump: Én is az Európai Unióból származom

Donald Trump: Én is az Európai Unióból származom

forrás: Donald Trump Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió ugyanolyan rossz, mint Kína, csak kisebb, borzasztó, amit csinálnak velünk – fogalmazott Donald Trump amerikai elnök a Fox News hírcsatornának adott, vasárnap sugárzott interjújában. – Elég csak az autóipari helyzetet szemügyre venni: küldik hozzánk a Mercedeseiket, de mi nem szállíthatjuk a saját autóinkat. Vagy nézzük meg, mit csinálnak a farmereinkkel, az Európai Unió nem akarja a mezőgazdasági terményeinket – hangsúlyozta Trump.

– Kereskedelmi deficitünk van az Európai Unióval szemben… és tetejébe egy rakás pénzt fizetünk be a NATO-ba, hogy megvédjük őket – tette hozzá az elnök. Donald Trump szerint a kereskedelmi vitákat illetően nem egyedül Kína kereskedelmi gyakorlatát nehezményezi, hanem globális intézkedéseket szeretne az innovációs és technológiai eredmények, valamint a szellemi tulajdon védelmére.

Ismeri Kínát, tudja, milyen okosak

„Nem Kínára akarok mutogatni” – mondta, kiemelve, hogy kifejezetten jó a viszonya Hszi Csin-ping kínai elnökkel, aki: „életre szólóan elnök… királynak is nevezhetnénk”.

Trump hangsúlyozta, ismeri Kínát, tudja, hogy a kínaiak milyen okosak, ezért ha csak rájuk összpontosítana a gazdasági szigorító intézkedésekkel, illetve védővámokkal, akkor Peking más országokban pótolná a kiesett exportját és csökkenő külföldi beruházásait, ezért fontos globálisan megközelíteni a problémát.

Arra a kérdésre, hogy vajon az amerikai kormány büntető szankciókkal sújtja-e majd azokat az európai országokat, amelyek gazdasági kapcsolatokat tartanak fenn Iránnal, Trump azt felelte: „Igen, természetesen. Teljes mértékben emellett vagyunk.”

Ich bin ein Europäer

Hozzátette azonban, hogy a várható szankciók ellenére nagy szeretettel gondol Európára.

– Hiszen én magam is onnan jöttem sok-sok évvel ezelőtt – hangsúlyozta az elnök.

– A szüleim az Európai Unió területén születtek, imádom azokat az országokat. Skócia és Németország még az Unió tagjai, igaz? Meglátjuk, mi lesz a brexit után, egyelőre azonban rettenetesen bánnak velünk, borzasztóan igazságtalanok.

Donald Trump édesapja valójában New York Bronx városrészében született, ám az ő apja, vagyis az amerikai elnök nagyapja valóban Németországban, a Rajna-vidék–Pfalz tartománybeli Kallstadtban látta meg a napvilágot, ahogy az apai nagymamája is. Az elnök édesanyja Skóciában, a Külső-Hebridákon található Tong faluban jött a világra, onnan vándorolt ki az Egyesült Államokba 18 éves korában. Születésekor azonban természetesen még nem létezett az Európai Unió, hiszen az hivatalosan csak 1993. november 1-i hatállyal, vagyis több mint nyolcvan évvel Trump édesanyja születése után jött létre.

A Fox News interjújában Trump felesége, Melania befolyására is rákérdeztek annak kapcsán hogy az elnök a hírek szerint az ő kérésére változtatott az illegális bevándorló családok szétszakítását (a gyermekek és a szülők szétválasztását) érintő kormánydöntést.

– Melaniának hatalmas szíve van, hazajött, és elmondta, hogy a helyzet nagyon szomorú, borzasztóan letört volt látva az emberek szenvedését – válaszolta az elnök.

– Kétszer is járt a táborokban az elmúlt hetekben, így azt is látta, milyen profik a határőreink, alig hitt a szemének.

Trump végül hangsúlyozta: „nagyon szigorú határrendészeti szabályaink vannak, nem akarunk bűnözést.”

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.