HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Újabb gyermek...

Újabb gyermekeket mentettek ki a thaiföldi barlangból

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Négy gyermeket sikerült kimenteni hétfőn egy szemtanú szerint a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedt 12 tagú ifjúsági focicsapat tagjai közül. A mentőakció vasárnap kezdődött, akkor is négyen jutottak ki. Félő viszont, hogy az újabb esőzések nehezíthetik a mentést.

A tervezettnél sokkal gyorsabban haladt a vasárnapi mentés, aminek során a legjobb egészségi állapotban lévő négy gyereket sikerült kihozni a barlangból. A gyerekeket egy rögtönzött tábori kórházban orvosok azonnal megvizsgálták, majd a barlangtól 70 kilométerre lévő Csian Rai Mung körzet kórházába szállították őket, ahol állandó orvosi felügyelet alatt vannak, és több vizsgálat vár még rájuk. Családjukkal viszont még nem találkozhattak.

Mivel a mentőpalackokat pótolni kellett és a búvároknak is pihenésre volt szükségük a megterhelő akció után, így a mentést csak hétfőn helyi idő szerint délelőtt tizenegykor kezdték újra. Több mentőautó tért vissza a barlang kijáratához, a vasárnapi mentést végző búvárcsapat pedig folytatja a gyerekek kihozatalát. A mentőalakulatot vezető Narongszak Oszottanakorn, Csiang Rai tartomány kormányzója a CNN-nek elmondta, remélik, hamarosan jó híreket kapnak a gyerekekről.

Egy szemtanú szerint négy gyermeket sikerült kihozni hétfőn is, akiket már kórházba is szállítottak. A barlangban még négy gyermek és az edzőjük van bent. A mentőakció ezzel mára véget ért.

HIRDETÉS

A 11–16 évesekből álló focicsapat tagjai és 25 éves edzőjük még június 23-án indult túrára a Bangkoktól ezer kilométerre, északra fekvő Tham Luang barlangrendszerben. A csapat a heves esőzések miatt azonban nem tudott már kijönni és a vízszint rohamos emelkedése miatt egyre jobban beszorultak a barlang belsejébe. A bent rekedt gyerekeket július 2-án brit mentőbúvárok találták meg, nagyjából 4 kilométerre a bejárattól. Azóta több alkalommal vittek be ételt és oxigént a bent rekedteknek, de orvosok is megvizsgálták a csapat tagjait. Eközben amennyire a lehetőségek engedték, szivattyúk segítségével csökkentették a vízszintet a járatokban, így elérték, hogy 2 kilométeren maradtak csupán víz alatti szakaszok.

Csaknem 100 búvár dolgozik a mentésen

A mentőakcióban először búvárúszásra akarták oktatni a fiatalokat, de van közöttük, aki még úszni sem tud. Végül búvárok segítsége mellett döntöttek, de a mentőakció így is több szempontból kockázatos, mivel a csapat tartózkodási helyének megközelítése még a gyakorlott búvároknak is rendkívül megterhelő. A négy kilométeres táv megtétele oda-vissza csaknem tizenegy órát vesz igénybe egy-egy búvár számára. De a különböző akadályokkal, sziklákkal, törmelékkel teli úton a felszín alatti áramlatok is nehezítik az előrejutást.

A gyerekek tartózkodási helyéhez vezető út utolsó egy kilométeres szakasza a legveszélyesebb, itt a búvároknak maguk előtt kell tolniuk az oxigénpalackjukat, hogy átférjenek a barlang víz alá került szűk járatain. Ráadásul a sáros, zavaros vízben nehéz a tájékozódás, egyes helyeken szinte semmit sem látni a víz alatt. Pénteken egy tapasztalt búvár, a thaiföldi haditengerészet elit alakulatának egykori tagja meg is halt miközben oxigénpalackot vitt a csapatnak. Jelenleg 50 külföldi és 40 thai búvár dolgozik a mentésen, ugyanakkor a bent rekedtekkel közvetlenül érintkező, profi mentők csak 18-an vannak, köztük 13 külföldi és 5 thai búvár.

Az elmúlt napokban száraz volt az idő, így apadt a víz szintje. Újabb monszuneső jelentősen rontotta volna a csapat kijutási esélyeit, ezért az alakulat nem várhatott tovább a mentéssel. Ráadásul az is nagy problémát jelent, hogy a barlangban a levegő oxigéntartalma csupán 15 százaléknyi – ha 12 százalék alá csökken, eszméletvesztés okozhat a bent rekedteknél, tehát folyamatosan pótolni kell az oxigént. Az orvosi csapat a legnagyobb veszélynek a kihűlést tartja, mivel a barlangban rendkívül hideg van, ráadásul a szennyezett víz és a denevérek súlyos fertőzést okozhatnak óta bent tartózkodó gyerekeknél.

Az elmúlt napokban többször is végigpróbálták a kijuttatási műveletet, egy ausztrál orvos pedig szombat éjjel megvizsgálta a fiúk egészségi állapotát, és engedélyezte a mentést. Egyesével, szakaszosan, négy csoportba osztva indítják el őket, mindegyiküket két-két búvár segíti – az akció várhatóan kettő-négy napig is eltarthat. az időjárás alakulásától függően.

HIRDETÉS

Hétfőn Magyarország kormánya is felajánlotta segítségét a thaiföldi kormánynak a Tham Luang barlangrendszerben rekedt ifjúsági focicsapat kimentéséhez. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, ha szükség lesz rá, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat munkatársai is készek részt venni a mentésben.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,667lájkolóTetszik
3,465követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Figyeli az Európa Tanács Magyarországot

A fideszes Németh Zsolt hiába próbálta későbbre tolni a határozatot, a testület szerint indokolt a Magyarországgal foglalkozó „periodikus jelentés” elkészítése.