HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Hollywoodi fi...

Hollywoodi film készülhet a thaiföldi barlangi mentőakcióról

HIRDETÉS

A barlangi mentések világtörténelmében egyedülálló a kedden lezárult thaiföldi akció: tizenkét, 11-16 éves gyereket és 25 éves edzőjüket sikerült kimenteni a thaiföldi Tham Luang barlangból. A csapat csaknem három hetet töltött a föld alatt,  június 23-án rekedtek bent a barlangban.

HIRDETÉS

A mentőakciót a világon mindenütt lélegzetvisszafojtva követték, a drámai fordulatok pedig már a hollywoodi filmeseket is megihlették: a Variety filmes portál írt arról, hogy egy produkciós cég, a Pure Flix Entertainment filmesítené meg a történetet. Az ügyvezetőjük, Michael Scott el is utazott a mentés helyszínére – a Variety azt írja, hogy a producernek személyes kötődése is volt a történethez: a felesége együtt nőtt fel a mentőakció egyetlen halálos áldozatával, a mentésben önkéntes búvárként részt vevő Saman Kunannal.

A Tham Luang barlang egyébként turistalátványosságnak számít, egy része kiépített és látogatható, a fogságba esett fiatalok azonban egy másik bejáratot használtak. Ahogy Kovács Márton, a  Magyar Barlangi Mentőszolgálat barlangi mentője szerdán a Hír TV Reggeli járat című műsorában elmondta, ez mindenképpen veszélyes döntés volt. A laikusok ugyanis nem tudják felmérni, milyen veszedelemnek teszik ki magukat, ha nem ellenőrzött helyen mennek be egy barlangba.

A csapat végül azért nem tudta elhagyni a barlangot, mert a heves trópusi esőzések miatt megteltek vízzel a járatok, amelyeken bejutottak.

Körülbelül ezer ember dolgozott a mentésen három héten át, köztük thai, ausztrál, amerikai, kínai és brit szakemberek; rendőrök, katonák, búvárok – közülük sokan önkéntesek.

A vízszintet szivattyúval próbálták csökkenteni, de így sem tudták szabaddá tenni a járatokat. Ráadásul a mentés befejezése után nem sokkal el is romlott a szivattyú, és mindent elöntött a víz.

HIRDETÉS

Kilenc napba telt, mire a mentésben részt vevő brit búvároknak sikerült rátalálni a bent rekedt gyerekekre. A búvártapasztalattal nem rendelkező, és nagyrészt úszni sem tudó fiatalokat csak búvárok segítségével, egyenként lehetett kihozni a szűk járatokon át, amelyeken még a tapasztalt búvárok is csak nehezen tudtak átjutni. A mentőcsapatot az idő is sürgette, mert nem lehetett pontosan tudni, hogy az esőzés miatt meddig emelkedik még a vízszint a barlangban, nem önt-e el további járatokat, vagy azt a termet, ahol a csapat meghúzta magát.

A mentőakciónak egy halálos áldozata volt, Saman Kunan volt thai tengerészgyalogos.

Neki az volt feladata, hogy oxigént vigyen a bent rekedt gyerekeknek, mert időközben a barlang oxigénszintje lecsökkent. A 38 éves férfi idő előtt kifogyott az oxigénből, és bár kihozták a barlangból, már nem tudták megmenteni az életét.

A mentésnek kedden lett vége, ekkor hozták ki az utolsó négy gyermeket és az edzőt is. A gyerekek jelenleg is karanténban vannak, nem érintkezhetnek közvetlenül a hozzátartozóikkal sem. Az immunrendszerüket legyengítette a föld alatt töltött három hét, és fertőzéseket is kaphattak, többüket tüdőgyulladással kezelik.

Sajtóhírek szerint nincs szó arról, hogy az áldozatok denevérharapást szenvedtek volna, erről a magyar barlangi mentőknek sincs tudomásuk Kovács Márton elmondása szerint. Szerinte inkább a hisztoplazma nevű gomba jelenthet veszélyt a thaiföldi barlangban, amely a denevérek ürülékében tenyészik, és tüdőbetegséget okozhat.

Kovács Márton elmondta: a magyar barlangi mentők bekapcsolódtak volna a mentésbe, ezt jelezték is, de thaiföldi részről végül mégsem volt igény a részvételükre.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,429lájkolóTetszik
2,288követőKövetés
16,205feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ugrás a mély vízbe – Magyar Hang-ajánló

Interjú György Péterrel, Ungváry Krisztiánnal, Rékasi Károllyal és Zsigmonddal, valamint a Fridays for Future hazai szervezőivel. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Az űrben a sikolyod nem hallja senki

Hiába célozza be Claire Denis a Solarist, a Csillagok határán csak zavarosságával tűnik ki.