Szögesdrót helyett fürdés: visszakapják a koreaiak a tengerpartjaikat

Oeongchi strand (Forrás: Koreai Kulturális Központ)

65 év után újra látogatható a szokcsói Oeongchi strand, amely a koreai háborút (1950-1953) követően szigorúan őrzött, egy 1970-es gerillatámadás után pedig szögesdróttal is körbekerített terület volt. A tradicionális koreai agyagedény formájú strandon kialakított Badahyangiro sétányon viszont most már bárki végigmehet és élvezheti a gyönyörű kilátást.

Hirdetés

Dél-Korea keleti partján egyre több tengerparti sétányt adnak vissza a lakosságnak, de több helyen direkt meghagyott háborús nyomok emlékeztetnek a félsziget múltjára. A koreai strandok mellett a háború óta katonai objektumok jöttek létre, ezekre a helyekre még életmentés céljából is csak előzetes engedéllyel lehetett belépni. A most kialakított strandszakaszon a felhívást jelző táblák mellett a gumiabroncsokból és homokzsákokból épített bunkerek is megmaradtak egy-egy helyen.

A Badabuchaegil sétányraamit 2016-ban a jeongdongjini tengerparton alakítottak ki, eddig több mint hétszázezren látogattak el. Donghae Cityben, a Hansum-Hapyung partvidék területéről a közelmúltban bontották el a szögesdrótos kerítéseket, tervek szerint a jövőben itt is lehet majd fürdeni.

Hirdetés

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.