Kezdőlap Külföld Az ország, ah...

Az ország, ahol a készpénz megfizethetetlen

Venezuelában egy tálca tojás árából 170 tanker benzint lehet jelenleg vásárolni. Nem elírás: mivel egy liter benzin egy bolivárba kerül, viszont a tojás száznyolcvanezerbe (!), könnyen kiszámítható, hogy egy rács tojásért hatmillió liter benzint adnak – ez egész pontosan 171 szállítmányt jelent a 35 ezer literes tankerrel.

HIRDETÉS

A latin-amerikai ország lépked a totális káosz irányába: ugyan idén megtriplázták a minimálbért, de az a feketepiacon nem ér ötszáz forintnak megfelelő dollárt sem, így nem csoda, hogy az emberek éheznek.

Venezuelában élő magyar barátaim sokkoló leveleket küldenek: fél gallon tej (1,6 liter) három és fél millió bolivárba kerül, miközben ötmillió az átlagfizetés és a nyugdíj alig haladja meg a négymilliót. Közben készpénzhez jutni gyakorlatilag lehetetlen, ennek külön feketepiaca alakult ki: ha adsz százezret kápéban, háromszor annyit utalnak a számládra a spekulánsok. Hogy miért van ez? A papír egyszerűen többe kerül, mint a rá nyomtatott érték, ezért azt más célra használják. Caracasban például a metró ingyen van, mert a vállalat nem tud jegyet nyomtatni, ugyanis nincs papír.

Menekül a káosz elől a venezuelai lakosság

A lakosság harminc százaléka már kikérte a hivataloktól azokat a papírjait, amelyekkel elhagyhatja az országot.

Készpénz híján az emberek mobilos utalással fizetnek – akinek nincs számlája, és állami alkalmazott (vagy nyugdíjas) annak akadozik a járulék kifizetése. A havi nyugdíjból két és fél kiló kenyeret lehet venni, vagy kicsit több, mint fél kiló húst. Most már áramhiány is van, gyógyszert évek óta nem kapni. Nemzetközi szervezetek felmérése szerint tavaly a venezuelai lakosság átlagosan 11 kilogrammot veszített a testsúlyából – az emberek egyszerűen éheznek, mert már a szemétben sem találnak ehető maradékot. A kórházakban, ha műteni kell valakit, a beteg hozzátartozóinak kell bevinni a sebészruhától a steril kesztyűkön át a gézig, varratig és infúzióig mindent. Egy olcsóbb cipő 25 millió, de azt évek óta nem vesznek, mert kizárólag élelmiszerre jut pénz, ha jut.

Szeméthegy Caracasban 2017 júliusában (Fotó: Lukács Csaba)

Az alábbi videón, amely Caracasban készítettem tavaly júliusban, megpróbáltam bemutatni, mi a különbség a kormány által hivatalosan vallott helyzet és a valóság között. Akkor egy dollárért hivatalosan tíz bolivárt adtak, a feketepiacon nyolcezret. Az árfolyam most 3,5 millió!

Sőt, a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb előrejelzése szerint akár az egymillió százalékot is elérheti a pénz elértéktelenedése Venezuelában 2018 végéig.

Venezuela: az ország, ahol egy asztalnyi pénzt adnak egy dollárért

Lukács Csaba kollégánk Caracasban járt 2017 júliusában. Ebben a videóban megpróbálja bemutatni, mi a különbség a kormány által hivatalosan vallott helyzet és a valóság között. Akkor egy dollárért a feketepiacon nyolcezer bolivárt adtak.

Venezuelából Magyarországra is érkeznek menekültek, teljes titokban. A helyiek meg is rémültek tőlük Balatonőszödön. Cikkünket itt olvashatja.

Pánikszerűen vitték el a menekülteket a Balaton partjáról

Magyar származású menekültek és rokonaik érkeznek hazánkba a káoszba süllyedt Venezuelából. Őszödön migránspánik tört ki miattuk.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,158lájkolóTetszik
1,595követőKövetés
13,838feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Karanténba zárva – Magyar Hang-ajánló

Orbán Viktor és a Néppárt, Éger István-, Szalma Botond- és Zoboki Gábor-interjú, mitrovicai riport, 44 év után új polgármestert választ Ibrány. Keresse a friss számot!

Kiemelt cikkek