Újra találkozhat Donald Trump és Kim Dzsongun

Újra találkozhat Donald Trump és Kim Dzsongun

Kim Dzsongun észak-koreai és Mun Dzsein dél-koreai elnök kézfogója a demilitarizált övezetben. Átlépni a határokon. Pammunjom, 2018. április 27. (Fotó: Reuters)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

55 koporsót vett át Hawaiin az Egyesült Államok alelnöke, Mike Pence szerdán. A koporsókban a koreai háborúban meghalt amerikai katonák maradványai voltak, amelyeket Észak-Korea adott át az amerikai delegációnak – írta a DPA német hírügynökség. Az 1950-től 1953-ig tartó háborúban körülbelül 33 ezer amerikai katona esett el. Az MTI azt írja: évekig is eltarthat a holttestek azonosítása a szakemberek szerint, azt azonban a vizsgálatok már a helyszínen megerősítették, hogy amerikai holttestekről van szó.

Donald Trump néhány órája a Twitteren köszönte meg az észak-koreai elnöknek, Kim Dzsongunnak, hogy tartotta a szavát, és elindulhatott a maradványok hazaküldésének folyamata. Az amerikai elnök azt is írta: egyáltalán nem lepte meg ez a kedves gesztus, és megköszönte Kim Dzsongun „kedves levelét” is, ám azt nem tudni, milyen levélre utalt.

Annyi azonban biztos, hogy Donald Trump „a mielőbbi találkozásra várva” búcsúzott el Kim Dzsonguntól a Twitter-üzenetben, amiből arra lehet következtetni, hogy rövidesen újra találkozhatnak.

Az amerikai elnök és az észak-koreai diktátor már találkozott egyszer júniusban. Amerikai elnök és észak-koreai vezető között 1953 óta nem jött létre találkozó, ezért a szingapúri csúcs történelmi eseménynek számított. Főleg azután, hogy sokáig kölcsönös fenyegetőzés és sértegetés jellemezte Donald Trump és Kim Dzsongun viszonyát – erről korábban itt írtunk elemzést.

A csúcs idején az észak-koreai állami média arról tudósított, hogy Kim Dzsongun már el is fogadott egy meghívást az Egyesült Államokba. Donald Trump pedig úgy nyilatkozott: valamikor mindenképpen vendégül látná az észak-koreai vezetőt a Fehér Házban.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.