HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Politikai les...

Politikai leszámolás zajlik Hollywoodban

HIRDETÉS

Úgy tűnik, Hollywood kényelmetlenül érzi magát, ha túl sokáig kell a valódi problémákkal foglalkoznia. Ezt mutatja legalábbis, hogy Harvey Weinstein letartóztatásával párhuzamosan feledni látszanak a sorozatos nemi erőszakok ügyét, és újra a politikailag inkorrekt beszédmód köti le mindenki figyelmét. Ha már a zaklató kultúrán változtatni nem tudnak, legalább a sértő Twitter-bejegyzésekért számoltassanak el mindenkit! Ez lebeghet azok szeme előtt, akik kivonták már a forgalomból Roseanne Barrt és James Gunnt, illetve rémült visszakozásra bírtak másokat. Tévedés lenne ugyanakkor azt hinni, hogy valamiféle erkölcsi felháborodás generálja ezeket az ügyeket. Politikai leszámolások zajlanak a szemünk előtt, a célba vett személyek esetében pedig valójában azt nézik, támadják vagy támogatják-e Donald Trump politikáját.

HIRDETÉS

Bár a legnagyobb vihart a Galaxis őrzői rendezőjének visszaléptetése kavarta, valójában nem vele kezdődött az egész. Májusban derült ki, hogy a Roseanne sorozat gyártói is Csipkerózsika-álmukat alhatták: több év elteltével fedezték fel címszereplőjük közösségi médiás ámokfutását. Barr világgá kiáltott mindent és mindennek az ellenkezőjét, a közös vonást talán csak a világnézeti egyszerűség jelentette. Míg 2012-ben például „zsidó agykontrollról” írt, Izraelt pedig náci államnak nevezte, addig nem sokra rá már azokat vette össztűz alá, akik Izrael politikáját bírálják. Emellett terjesztette a jól ismert oltásellenes összeesküvés-elméleteket és azt a feltevést is, hogy a 9/11-et az amerikai kormány rendelte meg.

Az 1988 és 1997 között futó, Roseanne című sorozat viszont rendkívül népszerűnek bizonyult, így nem meglepő, hogy idén a sorozat újraindítása mellett döntöttek. Kilenc új epizódnak kellett lemennie, hogy a gyártó ABC felfedezze a főszereplő Twitteren folytatott küzdelmeit, és törölje a műsorát. A végső lökést az jelentette, mikor a színésznő Obama fekete főtanácsadóját egy majomhoz hasonlította – ami miatt még a jobboldali Fox News is rasszistának nevezte őt. Ugyanakkor tény, hogy a csatornát mindez nem érhette volna meglepetésként, reakciója így inkább marketingszempontokról, nem pedig valós felháborodásról árulkodik. Többen pedig joggal vetették fel, hogy a sorozat minőségéhez nincs sok köze annak, amilyen nézeteket a főszereplő magánéletében vall.

Barr mindenesetre gondolt a rajongókra, a szórakoztatást pedig a való életben folytatta tovább. Rasszista megjegyzéseit az altatószereire fogta, és sietett bocsánatot kérni a főtanácsadótól, de azért újraosztotta az őt támogató bejegyzéseket is, melyek szerint eleve nem mondott semmi rosszat. Végső soron a fő vesztesek a rajongók voltak, akik lelkesen követték a John Goodmant és Laurie Metcalfot is felvonultató sorozatot.

A következő célszemély A galaxis őrzői rendezője, James Gunn volt. Két epizódot megrendezett ugyan 2014 óta, de a harmadikat már elvette tőle a Disney, mindezt 2008 és 2011 közti Twitter-bejegyzésekre hivatkozva. A filmes betámadására az amerikai jobboldal vállalkozott: a pedofíliából és a nemi erőszakból viccet csináló posztjait vették elő. Az okok persze, ahogy a Trump-párti Barrnál, úgy ezúttal is politikaiak: Gunn éles ellenzője az elnök tevékenységének. A menetrend így a szokásos: a publicisták közéleti szimpátia alapján moralizálnak, míg a Galaxis őrzői-stábtagok tiltakoznak a lépés ellen. Gunn kollégái, köztük Chris Pratt, Zoe Saldana, Vin Diesel és Bradley Cooper nyílt levélben tiltakoztak, elítélve a Disney szigorú döntését.

HIRDETÉS

A jelek szerint nagy a pánik a Miki egeres cég más filmeseinél is. A Star Wars: Az utolsó jediket rendező Rian Johnson legalábbis közel húszezer bejegyzését törölte Gunn kirúgását követően. Egy követőjének válaszolva azt írta: nincs rejtegetnivalója, de nem fogja megadni az esélyt az internetes trolloknak, hogy bármelyik szövegét is ellene fordítsák.

Gunn kirúgását a publicisták jó része is elítélte. Kareem-Abdul Jabbar a Hollywood Reporteren írta meg: csak a félelem légkörének kialakulását erősítheti mindez. Szerinte a zéró tolerancia politikája egyébként is bizonyítottan megbukott az élet valamennyi területén, és biztosan nem járul hozzá, hogy a közszereplők elővigyázatosabban nyilatkozzanak. Inkább csak az lesz a végeredmény, hogy nem mernek semmit sem mondani.

Akadnak olyanok is, akik egyelőre megúszták egy bocsánatkéréssel. Peter Fonda az elnök fiát vette célba, reagálva a határon családtagjaiktól elszakított menekültgyerekek ügyére. A színész sem fogta vissza magát, ízléstelen posztjában pedig felvetette, hogy Barron Trumpot el kéne szakítani az anyjától, és összezárni pedofilokkal. A megjegyzés feldühítette a hazai jobboldalt is, Bayer Zsolt például rögtön a Fonda szereplésével készült Szelíd motorosokat vette célba, „’68-as, libsi, szemét” világképet emlegetve a műsorában. (Peter Fonda pedig szerinte egy „rohadt állat.”)

A filmsztár bocsánatot kért, de akad, aki szerint ez nem elég. Az elnök másik fia, Donald Trump Jr. például Roseanne Barr esetére hivatkozott, úgy vélve, hogy a Boundaries című új Fonda-filmet forgalmazó Sony-nak lépnie kellene. A cég egyébként el is határolódott, azzal mentegetőzve, hogy Fondának csak egy aprócska szerepe van a filmben.

De csapásokat kap az amerikai jobboldal is: a konzervatív színészt, James Woodst támadták be, miután a Szólíts a neveden című film meleg szerelmespárját bírálta. A filmsztár úgy vélte, az illendőség utolsó gátjait is lebontják azzal, hogy egy 24 és 17 éves fiú románcát ábrázolják. A színész kritikája mindenesetre érdekes volt, miután ő pedig 59 éves korában kezdett randizni a 19 esztendős Ashley Madisonnal.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 12. számában jelent meg, 2018. augusztus 3-án.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! 

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,763lájkolóTetszik
2,383követőKövetés
16,707feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Elhallgatások és hazugságok – Magyar Hang-ajánló

Thuróczy Szabolcs-interjú. Lelepleződik „Tiborc”, a szalagmunkás riporter. Vannak anyák, akik maguk is árulják a drogot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Élet a Fidesz után – Ki szabadítja ki a jobboldalt?

Orbánék újkádárista politikát visznek. Veszik a szimpátiát, a szavazatot. Nem beszélnek őszintén a nemzet égető, nagy gondjairól, állapotáról.

Tiborcz István, a jótékony