HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Az izzó Tűzgy...

Az izzó Tűzgyűrű, ahol naponta remeg a föld

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Robbanások zajára ébredt 1883. augusztus 27-én Batávia népe. A holland gyarmati tisztviselők már hónapok óta dokumentálták a közeli Krakatu-sziget vulkánjának füstölgését, de ami aznap következett, minden képzeletüket felülmúlta. A délelőtt 10 órai detonáció öt köbkilométernyi vulkáni hamut lövellt a levegőbe, a Jáva és Szumátra közötti szorosban történt vulkánkitörés robaját Ausztráliában, sőt a kelet-afrikai partoknál is hallották.

HIRDETÉS

Ez lehetett a legerősebb hanghullám, amelyet az emberiség valaha tapasztalhatott. A légkörbe került törmelék hosszú időre a magasabb rétegekben rekedt, a következő évben 1,2 Celsius-fokkal csökkentve a Föld átlaghőmérsékletét. A hirosimai atombomba erejének ötezerszeresével pusztító robaj a vulkáni kúp nagy részét megsemmisítette, sőt a sziget kétharmada is eltűnt. A szökőár a következő napokban szigetek százait mosta el, legkevesebb 36 ezer ember halálát okozta

Ám e térségben nem példa nélküli az eset. A Csendes-óceán alatt található Pacifikus-kőzetlemez határainál van bolygónk vulkánjainak 75 százaléka, az összes földrengés több mint 90 százaléka. Innen a név – Tűzgyűrűnek nevezik azt a mintegy 40 ezer kilométer hosszú, patkó alakú sávot, amely Új-Zélandtól indul, az indonéz szigetvilágon keresztül a Fülöp-szigeteken, Japánon és a Kamcsatka-félszigeten át Észak-Amerika keleti partjainál folytatódik, és az Andok mentén egészen a Tűzföldig ereszkedik.

A szomszédos kőzetlemezek állandó mozgásban vannak, távolodnak, közelednek, vagy egymáson elcsúsznak, s ezek a feszültségek vezetnek a szeizmikus mozgásokhoz. Jelenleg is számos vulkán aktív: májusban kitört a jávai Merapi tűzhányó, júniusban Guatemalában a Fuegóból kilövellő hamueső elérte az 50 kilométerre lévő fővárost is, pár napja pedig a Krakatu megmaradt krátere forrong.

HIRDETÉS

A térségben a földmozgások egyáltalán nem rendkívüli események: Indonéziában például a gyerekek már kisiskolás korukban megtanulják, mi a teendő rengés esetén, egy népszerű applikációval pedig naponta nyomon követhetők a környék tektonikus eseményei. Ha az ember beállítja a telefonján, számíthat rá, hogy naponta többször is kap üzenetet, a szigetvilágban valahol ugyanis biztosan megrendül a föld.

A népszerű turistaparadicsomban, Balin és Lombokon augusztus elején bekövetkezett tragikus földrengések tehát időről időre előfordulnak, a legnagyobb probléma, hogy lehetetlen előre jelezni, pontosan mikor. A Tűzgyűrű mentén egyedül Japánnak van olyan jelzőrendszere, amely a földrengés bekövetkezte előtt pár perccel riaszt.

Amennyiben a tengerben elhelyezett szeizmométer a mélyben földmozgást észlel, jelzést küld a Japán Meteorológiai Ügynökségnek. Ők azonnal értesítik a lakosságot, az áramszolgáltatókat, a gyorsvasutak működtetőit, így néhány perc marad a felkészülésre. A 2011-es japán tóhokui földmozgás és az azt követő cunami ugyan emberéletek ezreit követelte, ám szakértők szerint a korai jelzőrendszer nélkül az áldozatok száma még magasabb lett volna.

Sajnos azonban nem csupán a délkelet-ázsiai országokban, de az Egyesült Államokban sem létezik a japánhoz hasonló fejlett rendszer, pedig geológusok 72 százalékra becsülik annak esélyét, hogy a következő harminc éven belül Kaliforniában nagy erejű földrengés következik be.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 13. számában jelent meg, 2018. augusztus 10-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 13. számban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,745lájkolóTetszik
3,047követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek