Kezdőlap Külföld 9/11: Eddig n...

9/11: Eddig nem látott felvételek kerültek elő

Közel félórányi, eddig be nem mutatott videó felvételt tettek közzé a Youtube-on a 2001. szeptember 11.-i New York-i terrortámadásról.

HIRDETÉS

Az augusztus utolsó napján posztolt képsorokat már több mint tízmillióan látták. A felvétel nemcsak azért különleges, mert a Word Trade Center (WTC) ikertornyainak összeomlása óta eltelt 17 évben nem került nyilvánosságra, hanem azért is, mert a technika azóta bekövetkezett fejlődésének köszönhetően sikerült feljavítani mind a rögzített kép, mind a hang minőségét.

De talán ennél is lényegesebb, hogy a felvétel készítője, az akkoriban a CBS hírcsatornának dolgozó Mark LaGanga több túlélőt és mentésben résztvevő embert is szóra bírt. Az operatőr bemerészkedett a WTC egyik, még álló épületének előcsarnokába is, ahol egy mentőtiszt figyelmeztette: hagyja el az épületet, mert az össze fog dőlni.

A felvételen testközelből látni a porral, törmelékkel beborított Manhattant, összeomlott épületeket, rommá tört gépkocsikat. Olykor csak a háttérzaj emlékeztet arra, hogy katasztrófa színhelyén forgott a kamera, nem pedig egy sivatagi homokvihar kellős közepén.

A WTC elleni terrortámadás évfordulója táján több amerikai sajtóorgánum is beszámolt arról, hogy sokakat máig nem sikerült azonosítani, 1100 embert jelenleg is eltűntként tartanak nyilván. Legutóbb júliusban Scott Michael Johnsont sikerült beazonosítani az állkapcsa alapján. A 2001-ben 26 éves férfi Keefe, Bruyette & Woods befektetési bank alkalmazásában állt.

Mark LaGanga’s WTC 9/11 Video (Enhanced Video/Audio & Doubled FPS)

05:48 – Inside WTC 7 at the main lobby. 09:44 – View on the WTC-7 south face from west after WTC-2 (South Tower) collapsed, but before the collapse of WTC 1 …

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,158lájkolóTetszik
1,595követőKövetés
13,838feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Karanténba zárva – Magyar Hang-ajánló

Orbán Viktor és a Néppárt, Éger István-, Szalma Botond- és Zoboki Gábor-interjú, mitrovicai riport, 44 év után új polgármestert választ Ibrány. Keresse a friss számot!

Kiemelt cikkek

A szabadságról

Egyszer eljöttek hozzánk az elvtársak az óvodába. Nálunk állomásozó szovjet katonatisztek. Ők voltak a város garnizonja.