HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld A Néppárt fra...

A Néppárt frakcióvezetője megszavazza a Sargentini-jelentést

HIRDETÉS

Megszavazza a Sargentini-jelentést Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője – közölte kedden este. Hozzátette: nincs egységes álláspont a Néppártban, így mindenki lelkiismerete szerint fog voksolni szerdán.

HIRDETÉS

Hosszú frakcióülést tartott az Európai Néppárt a kedd délutáni európai parlamenti vita után Strasbourgban.

„Maga a legkorruptabb rendszer szimbóluma az EU-ban” – így próbálták megizzasztani Orbánt Strasbourgban – Magyar Hang

Lezajlott a vita az Európai Parlamentben a magyar jogállamisági helyzetről szóló Sargentini-jelentésről. Összefoglalónk.

Rövid sajtótájékoztatóján Weber azzal indokolta döntését, hogy nem látta jelét annak, hogy Orbán Viktor hajlandó lenne elfogadni, hogy több területen megsérti az európai alapértékeket. Azok pedig nem kompromisszum tárgyai, szögezte le. Két területet említett, amelyek különösen fontosak számára: a tudomány szabadsága, amelyet a Közép-európai Egyetem (CEU) ellen kihegyezett magyar felsőoktatási törvény korlátoz, és a civil szervezetek munkáját megnehezítő szabályozás. „Hiszünk egy életteli, erős és független civil társadalomban. Erre van szükség egy modern világban” – mondta az Eurológus beszámolója szerint.

Weber szerint a fő kérdés az, hogy ezek rendszerszintű jogsértéseknek számítanak-e, és indokolják-e a 7. cikkely szerinti eljárás megindítását, de erről nem sikerült megegyezniük, ezért úgy döntöttek, hogy a néppárti frakció tagjai mind szabadon voksolhatnak.

HIRDETÉS

Weber hangsúlyozta, hogy mindenáron párbeszédre fognak törekedni a Fidesszel az összes lehetséges platformon. „Hidakat akarunk építeni” – mondta többször. Szerinte a hetes cikk pontosan arról szól, hogy egy új lehetőséget nyit a párbeszédre. Ha elfogadják a jelentést, akkor a nemzeti kormányoknak, végső soron pedig a kormányfőknek és államfőknek kell párbeszédet folytatnia arról, hogy Magyarországon sérülnek-e az európai értékek.

Weber hozzátette, ha meglesz a szerdai szavazáson a többség, akkor azt várja, hogy már a következő, salzburgi EU-csúcson kerüljön az Európai Tanács napirendjére a 7. cikkely szerinti eljárás ügye, de azt is mondta, hogy nem spekulál a szerdai eredménnyel kapcsolatban. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Európai Néppárt számára is a következő lépés a párbeszéd.

A frakcióülésről kijövet Orbán Viktor csak annyit mondott: Meg akarjuk nyerni az EP-választást és az Európai Néppárttal együtt meg is fogjuk – írta a Hvg.hu.

A miniszterelnök a frakcióülés előtt tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a migráció kérdése osztja meg az Európai Néppártot, amely kedvére próbál tenni a szociáldemokratáknak és a liberálisoknak, hogy a jövő évi választások után koalíciót tudjon velük alkotni. Hozzátette: ha a Néppárt összeáll a szociáldemokratákkal, a liberálisokkal és Emmanuel Macron francia államfő szervezés alatt lévő pártjával, akkor „a bevándorlás el fogja árasztani Európát”.

Azt is mondta a Hvg tudósítása szerint, hogy nem nyitott a holnapi választás eredménye, mert „megjött az utasítás Berlinből”. Szerinte a CEU ügye is politikai ügy, miközben az egyetem működése zavartalan.

Kérdésre válaszolva azt is mondta, a Fidesz senki felszólítására nem fog távozni az EPP-ből, de a konzervatív erőket összefogó pártcsalád reformra szorul, ha sikeres akar lenni a jövő évi EP-választásokon. Rámutatott, hogy a néppárt többi tagja majd eldönti, hogy akar-e velük együttműködni.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,429lájkolóTetszik
2,288követőKövetés
16,205feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ugrás a mély vízbe – Magyar Hang-ajánló

Interjú György Péterrel, Ungváry Krisztiánnal, Rékasi Károllyal és Zsigmonddal, valamint a Fridays for Future hazai szervezőivel. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek