Elfogadták a Sargentini-jelentést

A magyar jogállamiság helyzetéről szóló Sargentini-jelentés szavazásának végeredménye 2018. szeptember 12-én

Az Európai Parlament elfogadta a magyar jogállamiság helyzetéről szóló Sargentini-jelentést. Ezek szerint az Európai Néppárt sem kér az Orbán-kormányból.

Hirdetés

Cikkünket frissítjük!

A jelentésre összesen 693 képviselő szavazott, amelyek közül 448-an támogatták, 197-en elutasították, míg 48-an tartózkodtak. Mint korábban már kiderült, a tartózkodás nem számít majd leadott szavazatnak a szerdai voksoláson. Jaume Duch Guillot, az EP egyik szóvivője ugyanis az ezzel kapcsolatos kérdésekre még hétfőn közölte, ez a szokásos eljárásrend, és ezt a képviselőtestület jogi szolgálata is megerősítette. A kétharmad tehát úgy jött össze, hogy a 693-ból kivonva a 48 tartózkodást a 448 igen szavazat a 645 voks 69,4 százaléka.

Mi következhet ezután?

Mi lesz most? – kérdezhetik sokan. Ahogy korábban, még a vita előtt írtunk róla, amennyiben átmegy a Sargentini-jelentés első körben még biztosan nem sok minden történik. Ám, ha továbbítják az unió legmagasabb szervéhez, az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácshoz, ott dönthetnek arról, hogy a jelentés alapján elindítják-e a legsúlyosabb büntetést jelentő hetes cikkely alkalmazását. Ehhez négyötödös szavazati többségre lenne szükség, és – az érintett országon kívül – minden tagállam élhet vétóval.

Judith Sargentini reakciója, mikor az EP megszavazta a magyar jogállamiság helyzetéről szóló jelentését (Fotó: Reuters / Vincent Kessler)

Ha azonban mindenhol átmenne, az is még hosszú időt venne igénybe, viszont a kimenetele komoly lehet. Felfüggeszthetik Magyarország szavazati jogát az uniós szervezetekben, befagyaszthatják a nekünk szánt uniós támogatásokat, és legextrémebb esetben akár ki is zárhatnak minket az EU-ból. Utóbbinak persze semmi esélye, soha nem volt rá még példa, és elemzők szerint politikai okokból biztosan nem is lépnének meg ilyesmit. Az biztos, hogy komoly hatással lehet Magyarország külkapcsolataira, de a Fidesz és a jobbközép pártokat tömörítő Európai Néppárt kapcsolatára egész biztosan.

A KDNP reagált a leggyorsabban

A szavazás eredményére a KDNP reagált a leggyorsabban. Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője a voksolást követően az MTI-nek úgy értékelt: „Az Európai Unió parlamentje kiállította a bizonyítványt magáról.” A kormánypárti politikus szerint olyan szervezet mondott ítéletet, amelyik képtelen megőrizni a kontinens kultúráját, megvédeni a határait és növelni versenyképességét. Azt a tagállamot ítélték el, amelyik képes minderre – mutatott rá a KDNP frakcióvezetője.

Egyúttal arról is beszélt, nem nevezhető elegánsnak, hogy az ítélet egy fércmű alapján történt, ami a politikai hazugságok versenyében is dobogós helyre számíthat. Hozzátette: az is tény, hogy a kétharmados eredményt csak a tartózkodások kizárásával érték el.

Szijjártó: Csalással született a döntés a Sargentini-jelentésről

A magyar kormány szerint az EP mai döntése nem más, mint bevándorláspárti politikusok kicsinyes bosszúja Magyarországgal szemben. A döntés csalással született, mert a tartózkodó szavazatokat nem számolták bele – mondta hvg.hu tudósítása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szavazást követően tartott sajtótájékoztatóján. Szerinte a voksolás azt mutatja, többségben vannak a bevándorláspárti politikusok, az Európai Néppártban is. Egy bevándorláspárti koalíció alakul az EP-ben, beleértve néppárti képviselőket is – fogalmazott Szijjártó.

A tárcavezető szerint a Sargentini-jelentés szerinte tele van minősített hazugságokkal. Bevándorláspárti vádirat a jelentés Magyarországgal szemben. A magyar kormány cáfolatát pontról pontra tényszerűen, egy 108 oldalas dokumentumban minden EP-képviselőnek eljuttatták. Hatvankilenc megállapítás van a jelentésben, 13 olyan ügyre vonatkozik, amit a kormány és a bizottság már tárgyalás útján elrendezett. Azzal, hogy a jelentés újranyitja a kérdéseket, azt mutatja, fölösleges a Bizottsággal megállapodni, mert az más szerv újranyithatja. Ez az eljárásrend felrúgása. Tizenkilenc további ügyben folyamatban van a párbeszéd a kormány és az intézmények között. Ezt is vádként belevették. Harminchét hazug, méltatlan, alaptalan vád is van a vádiratban, aminek nincs köze a valósághoz. Antiszemitizmussal vádolja Magyarországot, holott nem itt vernek meg kipát viselő embereket, hanem máshol. Nincs sajtószabadság, ezzel is érvel a jelentés, de itt nem lehet eltitkolni magyarokat ért támadást. Az akadémiai szabadság sem sérül – állította Szijjártó.

A miniszter színtiszta koncepciós eljárás-nak nevezte azt, ami történt. Szerinte Sargentini úgy állította össze a jelentést, hogy nem érkezett hivatalos delegáció Magyarországra, ő is csak egy napot töltött itt. Kizárólag nyíltan a kormány ellen szervezkedő, a kormány megbuktatására törekvő civil szervezetek véleményét vette figyelembe. Több 10 ezer civil szervezet működik itthon, de mindig ugyannak a néhány, kormányellenes csoportnak a véleményére alapozta a vádiratot. Szijjártó hangsúlyozta, hogy csalással fogadták el a dokumentumot, mert azt mondták, a szavazatok egy részét (a tartózkodásokat) nem veszik figyelembe. Szerinte megszegték a vonatkozó európai szerződések előírásait.

Újságírói kérdésre, hogy kilépnek-e az Európai Néppártból (EPP), Szijjártó azt mondja, a Fidesz a Néppárt tagja, ez a legnagyobb frakció, a Fidesz a legsikeresebb pártja. Az EPP-n belül világossá vált, hogy megosztottság van migráció kérdésében. Be kell látni, hogy a migrációpárti álláspontok számszaki többségbe kerültek. „Térjen vissza a néppárt a kereszténydemokrata útra, ezért harcolnak a jövőben is” – jelentett ki. „A Fidesz helyét kijelölték a magyarok, olyan közösségben kell hogy legyünk, ami elutasítja a migrációt. Küzdünk, amíg lehet” – fogalmazott.

Kérdésre, hogy mikor kötik meg a CEU-val a megállapodást, Szijjártó arról kezdett beszélni, nehéz lenne a magyar parlamenti képviselőkkel elfogadtatni, hogy más szabályok vonatkozzanak a CEU-ra, mint más egyetemekre. Az biztos, hogy a Közép-Európai Egyetem itt marad – mondta Szijjártó.

Arra, hogy mi következik ezután, „lengyel barátainkkal konzultáltunk, vétózni fogunk minden javaslatot, ami a másikkal szembeni szankció életbe léptetését jelenti” – jelentette ki Szijjártó Péter.

The New York Times: Európa konzervatívjai azt gondolták, irányíthatják Orbánt. Tévedtek.

A legnagyobb amerikai napilap, a The New York Times ezzel a címmel számolt be címoldalon a Sargentini-jelentésről szóló EP-szavazásról – szemlézte a cikket a 444. Az amerikai lap anyaga szerint Orbánra fenyegetésként tekint Európa vezetése, különösen a konzervatív szövetség, amely évek óta menedéket nyújtott neki. A lap szerint Európa konzervatív politikai pártjainak vezetői – köztük Angela Merkel német kancellár – eddig tartózkodtak attól, hogy fellépjenek Orbánnal szemben, nagyrészt azért, mert tagja volt a brüsszeli koalíciónak, és úgy gondolták, hogy irányíthatják.

De most az Európai Néppárt néhány vezetője – például Martin Weber néppárti frakcióvezető – arra jutott, ez hiba volt, és most szakítanak Orbánnal – ahogy egyébként ezt nagyon sokan valószínűsítik már egy ideje.

Hirdetés

Orbánt nyíltan sosem bírálták keményen a szövetségesei, noha 2010 óta folyamatosan kapott bírálatokat az EU-ban. A magyar miniszterelnök viszont azzal elutasította a szövetségesei többségétől érkező kritikákat, hogy kompromisszumra törekszik, miközben gyakran alig mérsékelte a programját.

Ez addig nem zavarta a néppártot, amíg a fideszes EP-képviselők rendre megszavazták velük a törvényeket, és amíg úgy érezték, hogy Orbán víziója nem áll ellentétben az övékkel. Három éve viszont ez megváltozott, amikor Merkellel összekapott a migrációs kérdésben, majd 2016 óta Brüsszelt bokszzsáknak használja a hazai támogatottságának növelésére.

Az EU-ellenes retorikájával és a civilek elleni fellépésével sokak szerint átlépett egy határt – írja a New York Times, ami szerint ha a Fideszt kirakják az Európai Néppártból, többen csatlakozhatnak az ő új, bevándorlás-ellenes pártcsaládjához.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.