Sok meglepő voks van a Sargentini-jelentés szavazólapján

Judith Sargentini, a zöld párti frakció holland képviselője (j) felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én. Balra Orbán Viktor miniszterelnök, mögötte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (b2) Judith Sargentini, a zöld párti frakció holland képviselője (j) felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én. Balra Orbán Viktor miniszterelnök, mögötte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (b2) (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Még a bevándorláskritikus közép-európai államok képviselői se álltak ki egységesen az Orbán-kormány mellett – állapítja meg az Azonnali.hu a Sargentini-jelentésről szóló szerdai európai parlamenti szavazás voksainak összesítése alapján.

Hirdetés

Például Andrej Babis cseh kormányfő hiába maga is bevándorláskritikus, pártja, az ANO – amely az Európai Parlament liberális frakciójában (ALDE) foglal helyet – egységesen igent nyomott. Az ALDE-ban akadtak olyan képviselők – egy észt, egy lett és két román –, akik nemmel szavaztak. A cseh konzervatívok közül is többen Orbánék ellen voksoltak.

Elfogadták a Sargentini-jelentést – Magyar Hang

Az Európai Parlament elfogadta a magyar jogállamiság helyzetéről szóló Sargentini-jelentést. Ezek szerint az Európai Néppárt sem kér az Orbán-kormányból.

Lengyelországból a konzervatív Polgári Plattform – amely az Európai Néppárt tagja – Orbán ellen voksolt. A szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), amely egy igazi klerikális, sok tekintetben EU- és bevándorláskritikus párt egyik képviselője is igent nyomott – a másik pedig nemet.

A néppárti képviselők közül amúgy 115 támogatta a Sargentini-jelentést, 57 utasította el, 28 pedig tartózkodott, vagyis itt is megvolt a kétharmad.

A horvát és a szlovén konzervatívok többségben nemet mondtak: a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ), valamint az ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) valamennyi képviselője (szintén néppártiak).

Egy nem és egy tartózkodás mellett a szavazáson résztvett valamennyi német kereszténydemokrata (CDU) képviselő igent mondott a Sargentini-jelentésre. A CDU-val szövetséges bajor keresztényszociálisok öt képviselője közül viszont csak maga Manfred Weber fogadta el a jelentést, a többiek – így például a régóta Orbán-kritikus CSU-s Markus Ferber – nemmel szavaztak – írja az Azonnali.

A CDU mellett az Osztrák Néppárt (ÖVP) is igent mondott, csakúgy mint az olasz Öt Csillag Mozgalom, noha a brexitpárti UKIP-pel alkot közös frakciót.

A határon túli magyarok szavazatait megszerezte Orbán, köztük a Híd-Most párt képviselőjéét is.

„Maga a legkorruptabb rendszer szimbóluma az EU-ban” – így próbálták megizzasztani Orbánt Strasbourgban – Magyar Hang

Lezajlott a vita az Európai Parlamentben a magyar jogállamisági helyzetről szóló Sargentini-jelentésről. Összefoglalónk.

Néhány igencsak meglepő nevet is találtak: a szélsőbaloldali GUE/NGL frakcióból a sztálinista Portugál Kommunista Párt képviselői nemet mondtak. A párt amúgy EU-ellenes, esetleg ez lehet a közös pont. Még több közös pont van a Fidesz és a cseh sztálinisták között, az ő képviselőik nem csak EU-ellenességből, de a bevándorlás elutasítása miatt is kiálltak Orbán mellett. Szintén Orbánék mellett voksolt a két exjobbikos, Morvai Krisztina és Kovács Béla, valamint a német neonáci Udo Voigt – írja az Azonnali.

Orbán Viktor mellett

Az uniós alapszerződés hetedik cikkely szerinti eljárás kezdeményezése Magyarországgal szemben megkérdőjelezi az Európai Unión belüli szolidaritást és egységet – hangsúlyozta szerdán Ryszard Terlecki, a lengyel alsóház alelnöke a Magyar Távirati Irodának. A kormányzó Jog és Igazságosság frakcióvezetője elmondta, hogy a lépést kockázatosnak tartja, mert a jövő évi európai parlamenti választások előtt „megerősíti a széttartó tendenciákat”.

Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdL) jobboldali párt parlamenti képviselőivel és szenátoraival Magyarország római nagykövetségénél tartott szolidaritási megmozdulást. Meloni, aki a márciusi olasz választási kampány keretében Budapestre utazott, hogy Orbán Viktorral találkozzon, kijelentette: a FdL a magyar nép és Orbán Viktor oldalán áll, akit azért büntetnek, mert van bátorsága nemet mondani Európa iszlámosítására.

Maurizio Gasparri, a Silvio Berlusconi által vezetett Hajrá Olaszország (FI) szenátora hihetetlennek nevezte az EP „Orbán-ellenes” döntését. Az olasz politikus kiemelte, hogy az EP döntésének semmilyen következménye nem lesz, mivel a tagállamok kormányai ezt nem fogják megerősíteni.

És ellene

Laura Boldrini, a baloldali Szabadság és Egyenlőség (LeU) képviselője, a római parlament alsó házának volt elnöke üdvözölte a szavazás eredményét.

Az Európai Unió alapvető értékei nem képezhetik vita tárgyát – jelentette ki Heiko Maas német külügyminiszter a Bundestagban. A szociáldemokrata politikus hangsúlyozta, hogy az EU többet jelent „a belső piac és a kohéziós alapok vegyületénél”. Az unió értékközösség, amely a szabadságon, demokrácián és jogállamiságon alapul – fogalmazott a német külügyminiszter. „Nem engedünk az alapvető értékekből” – tette hozzá.

Hirdetés

Leszögezte: az olyan kijelentésekre, mint Amerika az első, Oroszország az első és Kína az első, a válasz nem az, hogy Európa az első, hanem az, hogy „egyesült Európa”. Elengedhetetlen azonban az európai projekt társadalmi támogatottsága is. „Nem szabad megengednünk, hogy populisták és nacionalisták Európát fenyegessék” – hangoztatta Heiko Maas.

Franciaország üdvözli az Európai Parlament „erős jelzését”, amellyel szerdán elítélte az uniós értékek „rendszerszintű fenyegetettségét” Magyarországon, és elindított egy „olyan ritka eljárást”, amely szankciókhoz is vezethet a magyar kormány ellen – tudatta a francia elnöki hivatal.

Az elnöki hivatal üdvözölte, hogy a döntés olyan „széles támogatottsággal” történt, amelynek köszönhetően „az európai pártokon belül is egyértelművé vált a helyzet, mindenekelőtt az Európai Néppárton belül”, ahogy azt Emmanuel Macron francia elnök a múlt héten remélte.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.