Kínos helyzetbe hozta a Néppártot a Sargentini-jelentés

Judith Sargentinit ünneplik az Európai Parlamentben Judith Sargentinit ünneplik az Európai Parlamentben (Fotó: Reuters/Vincent Kessler)

Nehéz helyzetbe hozta az Európai Néppártot (EPP) a Sargentini-jelentés. A Fideszt is soraiban tudó EPP-t megosztja Orbán Viktor stílusa és az általa képviselt politika. A frakcióban sokaknak aközött kellett választaniuk, hogy akár meggyőződésük ellenére is megvédjék a magyar miniszterelnököt, avagy döntésükkel elindítsák a jövő évi EP-választások előtt a párt erjedését.

Hirdetés

A jövő évi európai parlamenti választások alapvetően rajzolhatják át Európa politikai térképét. A migrációs válság, az új kihívásokra hiteles választ adni nem igazán képes politikai elit elfáradása Olaszországtól Szlovénián át Németországig megerősítette a magukat a fő iránnyal szemben meghatározó erőket. A fő kérdés, hogy ezek, a tömegeket jobban megfogni képes populista pártok mennyire tudják a jövőben meghatározni az Európai Unió politikai irányvonalát.

Az új helyzet komoly fejtörést okoz az Európai Parlament frakcióinak, így az EPP-nek is. S itt már messze nem csak Orbán Viktorról van szó. A migrációs válság hullámán megerősödött radikálisok előretörése az EP-választásokon borítékolható. Így a Néppártnak döntenie kell, merre indul. Legalább részben magáévá teszi a magyar kormányfő által leghangosabban megfogalmazott nézeteket, vagy a választók jelentős részének hangulatát is figyelmen kívül hagyva az elvi, értékalapú politizálás mellett lándzsát törve szembemegy a populizmussal, ám így várhatóan jelentős veszteségek érik, és gyengülnek az EP-ben a pozíciói.

Sok meglepő voks van a Sargentini-jelentés szavazólapján – Magyar Hang

A bevándorláskritikus közép-európai államok képviselői se álltak ki egységesen az Orbán-kormány mellett.

Az Európai Néppártot ebben a helyzetben rendkívül érzékenyen érinti az egyik meghatározó pártját érintő eljárás. A Sargentini-jelentésről, így a Magyarország ellen az uniós szerződés 7. cikkelyének elindításáról szóló szavazás időzítése ugyanis árnyékot vetett az Európai Bizottság néppárti elnökének Jean-Claude Junckernek az európai összefogás jelentőségét hangsúlyozó utolsó évértékelő beszédére éppúgy, mint a lehetséges utód, Manfred Weber ambícióira.

De ami ennél is fontosabb, ez a szavazás azzal a veszéllyel járt, hogy az EPP megosztottan indul majd a választási kampánynak. Míg ugyanis Orbán Viktor belpolitikai szempontból a voksolás bármilyen végkimenetelét győzelemként, álláspontja igazolásaként adhatta el, addig az EPP számára az egység fenntartása mellett a jövő irányának a kampány szempontjából idő előtti eldöntése volt a tét. A jelentés sorsáról ugyanis az Európai Néppárt szavazatai döntöttek, ez pedig Orbán számára is tanulság kell legyen. Nem véletlen, hogy a szavazást a tartózkodó voksok beszámítása körüli polémia vezette fel, és tart azóta is.

Az EPP képviselőcsoportjában ugyanis negyven néppárti képviselő tartózkodott azon a tavaly májusi szavazáson is, amelyiken az EP kiadta az utasítást, hogy egyáltalán készüljön-e jelentés Magyarországról. Az EPP többsége azonban döntött, és láthatóan megosztott volt Orbán Viktor és a magyar demokrácia állapotának a megítélésében.

Megállítható-e külföldről Orbán Viktor? – Magyar Hang

Az elkövetkezendő hónapokban világosan ki fog derülni, hogy lehetséges-e kívülről megálljt parancsolni az illiberalizmusnak.

A párt liberális szárnyából felvetették az elmúlt években már azt is, hogy a Fideszt ki kellene zárni az Európai Néppártból, mert a magyar kormány nem tartja tiszteletben az EPP közösen vallott értékeit. A Benelux-államok, a skandináv országok, Lengyelország, Írország és Ausztria képviselőit számolják hagyományosan azok közé, akik a frakción belül Orbán ellen szavaznának. A német, a francia, az olasz és a spanyol néppárti politikusok többsége ugyanakkor eddig általában a magyar miniszterelnök mellé állt.

Jellemző, hogy a frakcióvezető Manfred Weber egyszerre állt ki az európai értékek védelmében, miközben a párton belüli helyzet normalizálása érdekében többször megvédte Orbán Viktort. Most viszont már ellene szavazott. S hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, a képviselők egy része a magyarországi demokrácia állapotát tekintve bírálja Orbánt, míg a közbeszédet meghatározó migránskérdésben – meggyőződésből, mint a bajor CSU, vagy azért, hogy hazai ellenfeleinek vitorlájából kifogja a szelet – mellette áll.

A Fidesz európai jövőjének a kérdése már nem kizárásként, hanem az esetleges kilépésként merül fel. A magyar kormányfő a jövő évi választások után a konzervatív szárny erősödésével számol. S hogy a téteket emelje, nemcsak a Fidesz mandátumait villanthatja fel az EPP meghatározó erői előtt, hanem adott esetben az olasz Liga vagy a lengyel PiS csatlakozásának előmozdítását is.

Az elárult ország – Magyar Hang

Az árulta el Magyarországot, aki egy hatalmi játszma folyományaként – önmagát az egész nemzettel azonosítva – ezt a bajt a fejünkre hozta. Vezércikk.

Egy, a jelenleginél konzervatívabb forgatókönyvben gondolkodnak sokan a párton belül is, amit igazol az a tervezet is, amely a bevándorlás és a biztonság kérdésében jobbra tolná az EPP-t, akár a liberális szárny lemorzsolódása árán is. Ezzel azonban az Európai Néppártnak Macron törekvéseit látva alighanem eleve számolnia kell.

Hirdetés

A francia elnök ugyanis szívesen átalakítaná a pártrendszert, és amennyiben az európai értékek megvédése nevében létrehozna egy liberális ernyőszervezetet, a németek vezette EPP számára csakis a konzervatív megújulás maradna. A Sargentini-jelentéshez viszonyulás tehát nemcsak Orbán Viktorról szólt. A szerdai szavazás azonban sok mindent felülírhat, Orbán pozíciójának gyengülésével pedig a konzervatív irány is változhat. Kérdés, hogy a néppártiak szerdai állásfoglalása az EP-választás előtti taktikázás, vagy egy azon túlmutató stratégia része.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 18. számában jelent meg, 2018. szeptember 14-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál! És hogy miről olvashat még a Magyar Hang 18. számában? Itt megnézheti.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.