A svéd szociáldemokratákkal együtt elbukik a jóléti állam is?

Stefan Löfven svéd kormányfő 2018. szeptember 10-én Stefan Löfven svéd kormányfő 2018. szeptember 10-én (Fotó: Facebook/Stefan Löfven)

Nagy kő esett le szeptember 10-én a hivatalban lévő szociáldemokrata svéd kormányfő, Stefan Löfven szívéről, miután kiderült: előző nap olyan hibát követtek el a szavazatszámlálók, amely igen valószínűvé teszi, bármilyen adatokat közöljenek is a végső eredményhirdetéskor, mindenképp ő maradhat a miniszterelnöki bársonyszékben. A számlálóbiztosok ezúttal összetévesztették a parlamenti és a tartományi választásra leadott voksokat, ezért egy ideig úgy tűnt, hogy akár jobboldali nagykoalíció is alakulhat Svédországban. A korrekció után azonban a jobboldali szövetséghez tartozó Centrumpárt egy szavazatot vesztett, a baloldali koalíció előnye pedig kétfősre növekedett a Riksdagban.

Hirdetés

A választás igazi meglepetései azonban kétségkívül a harmadik helyre befutó, bevándorlásellenes Svéd Demokraták lettek, akik a szavazatok 17,6 százalékával minden eddiginél jobb eredményt értek el. Mindezt a külföldi kommentátorok elsősorban az ország migrációs politikájával indokolták. A Szociáldemokrata Párt ezúttal minden idők legrosszabb eredményét tudhatta magáénak.

Minek a következménye a szociáldemokraták folyamatos zuhanása? A szocdemek – akik 1932 és 1976 között több mint negyven éven át kormányozták az országot – a nyolcvanas évekig szinte végig 45 százalék feletti eredményt hoztak.

Megalkották a stratégiát, amivel legyőznék az AfD-t – Magyar Hang

A jobboldali populisták növekvő társadalmi befolyását ellensúlyozná a Németországban formálódó baloldali összefogás.

Ez volt az az időszak, amikor megszületett a világszerte ismert svéd jóléti modell – vagy ahogy arrafelé hívják, a Folkhemmet, azaz a „Nép otthona” –, ahol a kiemelkedő életszínvonalat éppen a magas adók garantálják, melyből az ország erős szociális hálót biztosít. Az egészségügy, az oktatás és a nyugdíjrendszer állami kézben maradt, azonban a magánvállalkozásokat idővel mégis arra bátorították, hogy szolgáltatóként ők is lépjenek be ezekre a területekre.

Bajban a svéd modell

A neoliberalizmus a svéd szociáldemokraták sorait is fellazította, így megjelent egy fiskálisan konzervatív szárny is a pártban, amely népszerűsége a nyolcvanas évek óta egyébként folyamatosan csökken. Olyannyira, hogy a párt 2014-ben már csak 31 százalékot produkált a választásokon.

Ám a mostani 28,4 százalékos arányhoz képest talán még az is jónak tűnik. Sokan ugyan ezt Löfven migrációs politikájának tudják be – aki egyébként csak folytatta elődjének nyitott határok politikáját –, bár az igazság az, hogy 2015 óta a skandináv országban sokat szigorítottak a menekültügyi szabályozáson. Egy dologra azonban kevésbé figyeltek oda, ez pedig éppen a svéd modell működése volt.

Miközben egy átlagos munkavállaló a fizetése felét fizeti be közvetlen vagy közvetett adó formájában a svéd költségvetésbe, a jóléti rendszer mostanra egyre gyengébben muzsikál. Egy példa: az egészségügyben a minőségromlás és a hozzáférés nehézségei miatt egyre többen fordulnak a magán-egészségbiztosítók felé. A tízmilliós országban 2017 végén 643 ezren voltak, akik ilyen cégek szolgáltatásait vették igénybe, ami több mint ötszázalékos növekedést jelentett az előző évhez képest.

Van-e megoldás?

A szociáldemokraták népszerűségének esése persze összefüggésben áll az általános gazdasági helyzettel is. Az Eurostat adatai szerint Svédországban az egy főre jutó GDP mindössze 0,9 százalékkal nőtt múlt évben, ami a luxemburgi után a legrosszabb adat volt az unióban. A háztartások maguk is eladósodtak, ami elsősorban a negatív kamatok eredménye. Ahogy az olcsó pénz beáramlott a gazdaságba, a háztartások adósságállománya rohamos növekedésnek indult. Ám ennél is nagyobb problémát jelent, hogy míg a skandináv államban továbbra is magasak a vállalati adók, addig bizonyos országok éppen alacsony adókkal kívánják magukhoz csábítani a cégeket. Ezekre a problémákra azonban még csak választ sem kerestek a szocdemek.

Van-e megoldás erre a helyzetre? A svéd szociáldemokraták – akik most a biztonság jelszavával kampányoltak – talán már maguk is érzik, hogy a mostani ciklusuk lehet az utolsó, ahol megmutathatják szavazóiknak, hogy igenis meg tudják óvni a Nép otthonát. Ha ez nem sikerül, tartósan elbúcsúzhatnak a kormányzati szereptől.

Hirdetés

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 18. számában jelent meg, 2018. szeptember 14-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál! És hogy miről olvashat még a Magyar Hang 18. számában? Itt megnézheti.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.